Bogdan 2023 Report post Posted October 24, 2014 Asta e foarte important. Altfel te plimbi prin atelier ca o gaina beata in cautarea unei scule si te faci de cacat. Share this post Link to post Share on other sites
Calin 747 Report post Posted October 24, 2014 Dragii mei, eu am ajuns la urmatoarea concluzie. Ca tot vorbim de scule. Am o groaza de scule in atelier. Unele mai bune, altele mai de firma si am si gunoaie. Gunoaie care de multe ori ma ajuta mai bine decat Hazet sau Belzer (astea sint preferatele mele, de suflet). Conteaza si sa stii sa folosesti o scula. Eu de ex ma uit putin inainte de a desface un surub, ii studiez putin laturile hexagonului, daca a mai fost fortat inainte sau nu. Dupa asta aleg tubulara,cheie cu care il desfac. Daca laturile sint perfecte folosesc ce imi pica la mana. Daca laturile sint usor deformate sau prezinta urme de fortare e clar ca folosesc o tubulara cu laturi egale (Proxxon, Hazet, Belzer) si nu am sa folosesc KSTools la care marginile tubularei sint usor rotunjite, e clar ca va scapa si probabil voi strica si mai tare surubul. Tine si de indemanare, nu stiu, imi e greu sa explic acum. Share this post Link to post Share on other sites
Scufi 1567 Report post Posted October 24, 2014 (edited) Asta e foarte important. Altfel te plimbi prin atelier ca o gaina beata in cautarea unei scule si te faci de cacat. Mai exista o varianta. Cumpara mai multe Categoric. Utilizatorul este cel mai important. Belzer mai fabrica ? Am niste surubelnite rosiatice de la ei, de la mic la mare, mi-a zis un nebun cam da 200 Euro pe ele. La partea cu modelul de tubulara inelara, mai nou sunt fanul absolut al inelarelor Wera Joker. Cred ca si Titanicul il desfaci, daca ai rabdare. Facom-ul isi spune OGV, la modul de antrenare al unei piulite. Nu calca pe muchii, ci pe laturi. Edited October 24, 2014 by Scufi Share this post Link to post Share on other sites
Flappy 1036 Report post Posted October 24, 2014 eu nu maltratrez, sunt cat de cat zdravan la cap. adica si-or strange unii rotile cu clichetul, da' eu n-as face asa ceva. de alea bune ale tale e si pacat. ma gandesc la bani. Share this post Link to post Share on other sites
Bogdan 2023 Report post Posted October 24, 2014 (edited) @Calin: Pai ironia este ca sculele astea ieftine isi scot banii de n ori intr-un atelier. Dar tot trebuie sa ai si scule bune. Pentru ca alea ieftine tot cedeaza la un moment dat. Edited October 24, 2014 by Bogdan Share this post Link to post Share on other sites
Flappy 1036 Report post Posted October 24, 2014 Tine si de indemanare, nu stiu, imi e greu sa explic acum. nu e indemanare. e un simt pe care ti l-ai format tu de cand tot lucrezi. Share this post Link to post Share on other sites
Bogdan 2023 Report post Posted October 24, 2014 (edited) Mai exista o varianta. Cumpara mai multe Am cam de 3 ori tot ceea ce este uzual. Dar chiar si asa, e penibil sa nu gasesti o cheie si sa fii nevoit sa umblii la sculele de rezerva. Asta denota omul imprastiat si lipsit de rigoare. Eu dupa fiecare lucrare strang toate sculele, le pun pe banc si daca am timp le si curat. Iar daca nu am timp, a doua zi dimineata sigur le curat. Edited October 24, 2014 by Bogdan Share this post Link to post Share on other sites
verssatu 1165 Report post Posted October 24, 2014 De dat de pomana. Sau de avut in portbagaj in lipsa de altceva. Insa n-as da bani pe asa ceva. Sunt mai slabe si decat Yato. Io intreb pentru o fata de usa si o macara de geam mantzocarita pe bordura sau pentru scos o pompa de benzina de la motoreta, nu pentru desfacut sonde lambda de pe galerie... Share this post Link to post Share on other sites
Calin 747 Report post Posted October 24, 2014 Uite de ex. azi am schimbat baia de ulei unui amarat de logan 1.4 mpi. Daca nu folosesti tubulara torx corecta, fac pariu ca din cele 22 suruburi nu desfaci nici jumatate. Din nou, Hazet nu ma dezamagit. Cel putin pt. mine Belzer si Hazet sint un fel de state of art. Io intreb pentru o fata de usa si o macara de geam mantzocarita pe bordura sau pentru scos o pompa de benzina de la motoreta, nu pentru desfacut sonde lambda de pe galerie... Pt. maruntisuri din astea is bune. Dar cam atat. Share this post Link to post Share on other sites
Pole 3728 Report post Posted October 24, 2014 dintr-un singur post, as putea sa distrug acest topic perfect valabil, dar n-am s-o fac, doar sa stiti ca as putea Share this post Link to post Share on other sites
Flappy 1036 Report post Posted October 24, 2014 nu m-as mira. mi-e si frica sa mai intru pe ceat de cand cu poza aia. Share this post Link to post Share on other sites
Calin 747 Report post Posted October 24, 2014 adica si-or strange unii rotile cu clichetul, da' eu n-as face asa ceva. Iti fac maine o poza cu un clichet. Defapt cu doi clicheti, pe care lejer poti pune teava de un metru si sa tragi cat poti. Am desfacut cu unul din ei prezoanele cupei de la un excavator JCB. Pistolul pneumatic nu a facut fata dar cand am sarit doi insi pe teava, sa desfacut. Bine, un clichet din asta de forta nu prea il folosesti zilnic si nu se renteaza sa il cumperi ca e mai gata cat un e36 chel de bulgaria. Dar e casi cu prezervativele, mai bine sa il ai atunci cand ai nevoie...etc Share this post Link to post Share on other sites
Scufi 1567 Report post Posted October 24, 2014 Ca sa fie un tipar cel mai bine este sa contribuie fiecare cu experientele avute pe scule. Iar ca sa stabilim nivelul de calitate, se poate face un tabel la inceput de topic. Gedore, au si gama mai ieftina, Carolus. Sunt OK, am un set, nefolosit in mare parte. Heyco, au deasemenea Heynen, ca si parte ieftina. Heynen am niste inelare cu cot, dar nu le-am testat. Heyco imi place Facom, este parte din Stanley cacat. Detin SAM France, Usag si alte firme. Am 3 generatii de scule, ultimile, 440 imi plac ca ergonomie, dar nu ma incanta. A fost firma mea favorita. Signet, grup canadian, actualmente nu stiu. Am unele Torx si un antrenor 3/4. Nu prea le-am folosit. Craftsman. Nu stiu cu ce sa le compar. Am multe tubulare de la ei. Imi par decente. Napa, am prea putine, dar par mai zdravene decat Craftsman. Mac Tools, nu stiu de se mai fac in SUA. parte din Facom. Snap-On, cu gama mai usoara Blue Point. Interesante, dar prea scumpe si nu cred ca merita. Bahco, actualmente naspa pe unele domenii. Cumparate de Snap-On. Se produc prin toata Europa. Inclusiv Snap-on Eurotools sunt Bahco. Dowidat. Era fratele unuia de la Gedore. Bune cele de pe vremuri. Elora. Nu am scule noi de la ei, cele vechi sunt OK. Matador. Nu prea le-am folosit. Walter sau Walther. Am un set de inelare. Nu sunt foarte dragute, dar nici nu le-am folosit. Felo. Am doar surubelnite, prea putine alte scule. Nu mai am rabdare sa scriu. Share this post Link to post Share on other sites
Calin 747 Report post Posted October 24, 2014 (edited) Dowidat nu se mai fabrica din cate stiu. Mai am ceva chei si ceva tubulare, credca si un cleste mox. Mi se par foarte bune. Facute de dederisti daca tin bine minte. edit: un carolus am si eu, un clichet mic. Am tras de el la maxim, si inca face fata. Edited October 24, 2014 by Calin Share this post Link to post Share on other sites
Flappy 1036 Report post Posted October 24, 2014 Iti fac maine o poza cu un clichet. Defapt cu doi clicheti, pe care lejer poti pune teava de un metru si sa tragi cat poti. Am desfacut cu unul din ei prezoanele cupei de la un excavator JCB. Pistolul pneumatic nu a facut fata dar cand am sarit doi insi pe teava, sa desfacut. Bine, un clichet din asta de forta nu prea il folosesti zilnic si nu se renteaza sa il cumperi ca e mai gata cat un e36 chel de bulgaria. Dar e casi cu prezervativele, mai bine sa il ai atunci cand ai nevoie...etc mama ma-sii, nu cred ca avea asa ceva vreunu' pe care l-am vazut eu facand operatiunea aia astea-s scule pentru oameni care din asta traiesc. eu chiar daca mi-as permite sa cumpar, sigur n-o sa am ce face cu el. garantat Scufi, Heyco am in trusa la troaca. Chiar ma uitam mai demult si nu stiam nimic despre marca aia. Share this post Link to post Share on other sites
Bogdan 2023 Report post Posted October 24, 2014 (edited) Dowidat nu se mai fabrica din cate stiu. Mai am ceva chei si ceva tubulare, credca si un cleste mox. Mi se par foarte bune. Facute de dederisti daca tin bine minte. Sunt misto rau alea. Dowidat was a company founded 1949 by one of the remaining 2 Dowidat brothers (the 3rd. died at younger age) because of disagreements of the 2 (much like the "Dassler" brothers --> Adidas/Puma). So the one Dowidat brother stayed in the Gedore company (founded by them) and the other left to open up his own "Dowidat" company. Later Dowidat merged with "Belzer" to form "Belzer-Dowidat" and then in 1988 they were bought by Bahco. The Dowidat name then disappeared and tools were sold under the Bahco-Belzer brand but thats history too. Edited October 24, 2014 by Bogdan Share this post Link to post Share on other sites
Simi ON 2069 Report post Posted October 24, 2014 raresh are blatul din parchet 2 Share this post Link to post Share on other sites
Scufi 1567 Report post Posted October 24, 2014 (edited) Up. Cheie combinata de 10mm gama Standard IUS ese 8,23 lei fara TVA. Una din gama Super este 13,97 lei fara TVA. Pe ciupa il fura comerciantii. Iar una cu clichet, este 36,16 lei. Spre exemplu, pilele IUS sunt facute de Vallorbe. Edited October 24, 2014 by Scufi Share this post Link to post Share on other sites
Flappy 1036 Report post Posted October 24, 2014 am una de 10 mm de la ius prin preajma, inca are resturi din eticheta aia de pret, de mult ce am folosit-o. cred ca-i standard (din 3113 scrie pe ea, daca are vreo importanta) si a fost vreo 14 lei, parca. trebuia sa-si puna si ala adaos. Share this post Link to post Share on other sites
Calin 747 Report post Posted October 24, 2014 Nu iti imagina ca i-am cumparat. Unul l-am cumparat si unul l-am primit cadou. Sint scule si scule, e clar ca aia care lucreaza la Liebherr si Atlas Copco nu au nici o treaba cu cele cunoscute de noi Share this post Link to post Share on other sites
Bogdan 2023 Report post Posted October 24, 2014 Cheie combinata de 10mm gama Standard IUS ese 8,23 lei fara TVA. Una din gama Super este 13,97 lei fara TVA. Pe ciupa il fura comerciantii. Iar una cu clichet, este 36,16 lei. Da. Deci cu 6 euro iau o cheie Gedore de 10 mm. Oare ce sa fac, sa iau IUS mai bine? Share this post Link to post Share on other sites
Scufi 1567 Report post Posted October 24, 2014 (edited) 3113 e din gama super. Spre exemplu, ma bate gandul sa imi iau niste chei semiluna. Imi convin astea de la IUS, sunt intre 200-300 lei setul. Daca dau buzna la Gedore, plec fara 900 lei linistit. Ciups, dreptatea este undeva la mijloc. Cheile simple si comune sunt ieftine. Dar o dinamometrica, deja distruge la pret. Am facut un exces de zel si mi-am luat una Facom de 3/4 pana la 660Nm parca. N-am folosit-o o secunda. Eram doar bou. Si la Gedore, cu Torcofix, sunt 200-300 Euro per bucata. La surubelnite, eu sunt incantat de Felo/Irazola/Wera. Edited October 24, 2014 by Scufi Share this post Link to post Share on other sites
Flappy 1036 Report post Posted October 24, 2014 3113 e din gama super. serios? da' n-am dat atat pe ea. o am si de 2 sau 3 ani, ce-i drept. s-or fi scumpit. Share this post Link to post Share on other sites
Calin 747 Report post Posted October 24, 2014 belzer Share this post Link to post Share on other sites
Bogdan 2023 Report post Posted October 24, 2014 Te credem pe cuvant. Share this post Link to post Share on other sites