Jump to content
SLY

Petrolhead: Topicul pasionatului de automobil/motociclism/barci cu motor/autocamioane

Recommended Posts

Da, e C3. Si C2 si C3 sunt frumoase. Vad ca acum au bagat si Corvette Stingray 2014. Seamana cu Ferrari.

Am inceput sa-nteleg ideea de offroad. Poate nu-s senzatiile pe care le doresc impatimitii de viteza, dar (si e un mare dar) poti face asta fara sa deranjezi pe nimeni.

Iti gasesti frumos cateva coclauri, baltoci, noroaie sau ce-ti place mai mult si-ti faci de cap. Fara drumuri publice, fara amenzi, fara politie, radare samd.

Imi place mult vechitura asta. E rock-crawler dar e interesanta povestea ei.

http://www.youtube.com/watch?v=acalNRlT2I0&feature=c4-overview-vl&list=PLGvTvFzdMg_OIya3r7lFUJvdvtXSZmdD5

Intotdeauna m-a atras mai mult offroad-ul decat viteza, mai ales pe zapada/munte. La naiba, cred ca si Similea merge mai tare ca mine.

Cred ca ordinea e asa:

- blue6

-io

-tu

-restu'

Si am inceput sa visez la o vechitura frumoasa, cu huruit de v8

Na, am zis-o :)

blue oricum e in alfa categorie

ia sa caut o vechitura ca aia de mai sus

Edited by Laur

Bai Ciupa am stat cu poza asta in ochi cand aveam Dacia. Practic de-aici m-am inspirat la inceput, cand habar n-aveam ce-nseamna o chiulasa alezata sau carburatoare orizontale. Poza asta e doar inceputul, sa vezi legende cu Dacia lui Nicu Grigoras, apoi cu Novele turbo. Ehei, frumoase vremuri, cand puterea se scotea pe gandite si muncite sub capota, nu din soft .

Tocmai mi-am dat seama ca-s batran. Trebuie sa ma invat sa fiu morocanos.

• Upvote 2

Da, iubitule, asta citeam acum: http://forum.4tuning.ro/134-dacia-tuning/3554-daciile-vechi-raliu-poze/page-10.html

De fapt reciteam. Stiu povestile. Cand aflii lucrurile astea iti dai seama ca am involuat foarte mult dpdv al sportului cu motor.

Daciile lui Nicu Grigoras ar trebui sa fie intr-un muzeu. Dar normal ca nu se va intampla asta.

De citit: http://sporttim.ro/editorial/o-rabla-de-dacie-incredibila-ei-poveste

http://www.youtube.com/watch?v=Qu7FqcCjUBA

P.S: Asta cu "iubitule" e o vorba tampita a unui mecanic mai batran pe care-l cunosc. Pe toti ii ia cu "iubitule" si mi-a intrat si mie putin in reflex pentru ca am tot facut misto asa.

http://forum.4tuning.ro/134-dacia-tuning/3554-daciile-vechi-raliu-poze/page-12.html#post636014

Edited by Bogdan

Ei pe naiba.

Ciupa, ce-i cu tine?

In Grecia antica, de exemplu, relatia discipol maEstru adeseori...

:(

Nu doar in Grecia antica ci si in Roma antica. Insa nu e vorba de asa ceva, e doar o expresie cretina usor amuzanta.

O sa razi, dar la Resita inca se face treaba Ciupa. Cutiile crabotate din VTM de la noi de-acolo vin in mare parte. Nu stiu daca stii, dar acum vreo luna vindea cineva caroseria unei Nove Turbo cu 5000 euro, intr-o stare greu de descris. Cand ajung maine la birou caut niste poze cu masinile alea. Motorul pe care-l am eu pe Scirocco, 1.8 16v KR, in aproape aceeasi configuratie, cu 300 de cai la roata si autoblocant. Pe o dacie. Genial. Oricum, e o intreaga discutie. Cum mai toate uzinele mari aveau echipe de raliu, etc. Plictisim lumea pe-aici, dar sunt povesti frumoase daca iti plac chestiile astea.

Nova aia Turbo e de fapt o Supernova. Asa erau numite Novele de raliu modificate extrem. A existat chiar si SuperNova de 400 cp.

Cei de la Renault au inchis departamentul de competitie pentru ca Novele astea erau modificate cu piese de peste tot, inclusiv de VW, deci de la firme concurente.

Eu ma refer la faptul ca in ziua de azi nu prea mai vezi competitii automobilistice, cel putin romanii participa la ele in numar foarte mic.

In VTM alearga multi care au bani foarte multi, dar sportul cu motor e total inaccesibil romanului de rand.

Misto:

http://www.youtube.com/watch?v=ltcCGr66ZOc

Edited by Bogdan

sportul cu motor e total inaccesibil romanului de rand.

Perfect adevarat. Cu toate astea am prieteni care se chinuie si participa fie in VTM, fie la drag, fie la drift. Au salarii de 1500-2000 ron, dar sunt intr-atat de pasionati incat investesc tot ce au. Ca investitie, drag-ul e mult mai ieftin decat drift-ul sau VTM.

Pai da, drag-ul e cam cea mai ieftina varianta de sport cu motor.

VTM-ul chiar e un adevarat sport in timp ce drag-ul e mai mult o distractie.

Si trist e ca baietii aia care castiga 1500-2000 lei si investesc totul in drag probabil inca stau cu parintii si n-au responsabilitati. Dar cand te muti realizezi ca 1500 lei sunt fix banii cu care poti subzista. Si asa moare pasiunea. Foarte pacat.

Edited by Bogdan

ar fi multi care s ar duce la vtm sau drag,din pacate nu prea sunt finante si nici suprafete de concurs

era vorba ca anul asta incepe constructia unui circuit de viteza la targu-mures,dotat la nivel european,n am mai auzit nimic de proiect

Nova aia Turbo e de fapt o Supernova. Asa erau numite Novele de raliu modificate extrem. A existat chiar si SuperNova de 400 cp.

Supernova e modelul scos dupa Dacia Nova, de fapt Nova cu motorizare Renault de 1.4 75cp. Am promis poza cu motorul:

100_0048.JPG

Se observa galeria de admisie originala de 16V modificata, wastegate-ul extern de Audi 20VT 3B/ABY si aprinderea custom, probabil cu senzor pe volanta.

Supernova e modelul scos dupa Dacia Nova, de fapt Nova cu motorizare Renault de 1.4 75cp. Am promis poza cu motorul:

In materie de masini de raliu, Supernova nu e acelasi lucru cu varianta de strada.

Stiu foarte bine ca Supernova e modelul care a urmat Novei.

Insa la masinile de raliu, SuperNova erau Nove modificate extrem cu piese de peste tot.

Modelul SuperNova de strada nu a ajuns la raliuri.

Uite si pe altcineva care spune acelasi lucru:

http://forum.4tuning.ro/134-dacia-tuning/3554-daciile-vechi-raliu-poze/page-3.html#post116146

Hai bre, pe Sebastian ti-ai gasit sa-l citesti? Omul e in alt film cu subiectul asta.

"Masinile astea au fost facutre in Germenia aprope integral, s-au trimis niste caroserii carora acolo li s-a montat totul de curse la standardul international, o sa ne concetram doar asupra motorului desi franele, suspensia, bordul la unele cu cristale lichide au fost de mare noutate pt noi.

Motorul este in mai multe variante cu puteri de la peste 200cp la cca 400cp.
S-a folosit bloc motor de DIESEL(tdi) de 1,9 cilindree(de aici erai tu putin in eroare), dar cu seturi motor speciale de 2,0litri si 2,2litri.aveau 16 valve, cu tot ce trebuie racing in ele si cred ca varianta de 400 era turbo si a fost doar una.Cele mai multe erau de 2,0 cu 4 carburatoare orizontale.

Pretul masinilor era 150-200 dolari cand s-au facut."

Pe rand, ca avem timp:

Masinile au fost facute in tara. Dacia a avut echipa de uzina de pe vremea Daciilor 1100, si chiar stiau foarte bine ce fac. Grigoras nu a lucrat la Dacia lui in Germania. Mai mult, marile intreprinderi din tara aveau echipe de raliu. Bordul cu cristale lichide nu era o noutate, se gasea pe Golf GTI incepand cu 1988 si erau o gramada si pe la noi la vremea aia. Cat despre internele motoarelor, sunt convins ca vorbeste din auzite, pentru simplul fapt ca lucrurile stau in fapt, asa:

http://www.not2fast.com/vw/stuff/vw_engines.shtml

Oricum, intr-o discutie intre Robert (SGM) si Sebastian, eu n-as avea nici o problema sa ignor ce zice cel din urma.

QED:

Dacia lui Grigoras.
L-am cunoscut pe acest sef al departamentului competitii de la Dacia, un inginer de exceptie care a reusit cateva proiecte extraordinare pt. acea vreme.
Dacia turboo era deja ceva normal pt cei de la competitii in acele vremuri gri.Insa Dacia lui de competitie era un fenomen.
Am avut ocazia sa fiu printre privilegiatii care priveau la motorul lui.
Era o masina extrem de bine pusa la punct.Inainte de start in parcul rece toti reglau pe la motor el verifica uleiul, apa si eventual in functie de traseu facea geometria. Ulei folosea Castrol si stiu asta bine pt ca pe atunci eram un mic organizator, oficial al unor curse, de fapt un copil de mingi care tineam uleiul si mai completam la acea masina de care nu se atingeau prea multi.
Motorul era un turbo de renault folosind un bloc motor de tip Dacia.
Blocul ca si tot motorul era facut in Anglia se turna acolo cu materiale deosebite.
Se spune ca avea 1400cmc cai in trepte de la 180 la vreo 300.
Chiulasa era ceva special, lafel si capacul ei. Fuliile, totul era lucrat. In fata avea doar un radiator de ulei, intercooler iar in spate doua radiatoare de apa, Transmisia era in 5 si ulterior de proba in 6 trepte.
...........................ar mai fi multe de spus, capote de aluminiu, elementele de latire ale caroseriei erau din alu la un moment dat...

Sebastian e nebun, dar nu e mincinos. :)

Eu am incredere in ceea ce zice si sa stii ca si SGM il respecta foarte mult. Il cunosc personal pe SGM.

Si iti zic si de ce a avut acces pe la curse. Sebastian este fiul unui general de militie foarte influent.

Edited by Bogdan

Daca ai fi pierdut vreme pe forumul 4T sigur nu ai mai fi avut incredere in Sebastian. Nu mai e nici un tuner respectabil in tara asta care sa mai aplece urechea la ce zice Sebastian. Citeste ultima parte a postului meu, e prea evident ca le umfla