Jump to content
Sign in to follow this  
blue

Le Gourmet

Recommended Posts

Imediat Rarese, stai sa micsorez pozele cu IrfanView ca-s cam mari.

 

 

 

 

 

edit: se merge pe de-a intunecatelea prin gradina si se studiaza atent pe la baza pomilor. Teoretic (in aceste vremuri umede) ar trebui sa gasiti fff multe ghebe. Frumoase, carnoase, de o inconfundabila culoare maronie/aurie.

 

Dupa ce le culegeti atent, cu o oarecare tandrete (va inchipuiti ca pipaiti niste sani de fecioara) va trebui OBLIGATORIU  sa le spalati in minimum 3 ape. Dupa aia va trebui sa le alegeti pe cele mai frumoase, cele fara ciupituri de diferite insecte, sa le verificati vizual etc. Neaparat se va lasa cate 2-3 cm din piciorus, ca ala face esenta (cam ca si Carlyle in reclama cu Geoni Schiopu')

Dupa, intr-o oala sau un ceaun incins, minunatiilor li se dau un clocot profund. Cand sint fierte bine le scoateti intr-un strecurator mare, eu am avut dupa ce s-au fiert aproape 4 kg. Nu au incaput intr-o strecuratoare asa ca am folosit o laditza de plastic.

In prealabil, ceaunul trebuie sa fie bine incins dar ATENTIE la foc mic. Curatati cam 3 kg de ceapa, o maruntiti bine si o puneti in ceaun, alturi de 300 gr untura de porc.  Dupa ce ceapa sa calit, adaugati peste 3 ardei rosii taiati bucatele. Cand amalgamul incepe sa devina oarecum transparent goliti buretii fierti. Tot odata incepeti sa invartiti agale, in sensul acelor de ceasornic. La cateva miscari ciclice, un praf de sare si cate un varf de cutit de sare de piper. Fara dafin, rozmarin sau alte ierburi puternic mirositoare, ca astea strica farmecul. Ciupercile trebuie sa se simta in adevarata lor flavoare, cu mirosul si textura lor specifica. Precum o putza nespalata.

Cand minunatia incepe sa se ingroase trebuie sa incetiniti focul, amestecatura trebuie sa ia aspectul unui vulcan noroios care face pe alocuri cate un pleosc...pleosc..stiti ce vreau sa zic.

In ultimele minute ale agoniei aruncati o mana buna de patrunjel tocat asa mai in graba, nu foarte marunt si 2 cani de supa de pui (aici a fost meritul nevestei, recunosc)

Obligatoriu se gusta din 10 in zece minute sa va vedeti si simtiti creatia.

Nu veti vrea in graba altceva, trust me.

Am servit alaturi de un piure de cartofi indoit tare cu smantana.

post-30-0-11570900-1414788965_thumb.jpg

post-30-0-61760100-1414788971_thumb.jpg

post-30-0-74941400-1414788975_thumb.jpg

post-30-0-87945300-1414788982_thumb.jpg

post-30-0-82042400-1414788987_thumb.jpg

post-30-0-23271300-1414788993_thumb.jpg

post-30-0-35274600-1414789001_thumb.jpg

post-30-0-66877700-1414789005_thumb.jpg

post-30-0-85319200-1414789009_thumb.jpg

Edited by Calin
  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah, asa stau lucrurile. :)

 

Credeam ca-ti pui pentru iarna.

 

N-am mancat niciodata asa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai in vizită ma

Doar dacă spui "te rog frumos".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vai de plm ce pofta mi-a facut Calin cu ciupercile alea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pfff, mie mi-a cazut si glicemia direct...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iar au crescut o gramada. Mi-ar parea rau sa le las sa putrezeasca asa ca maine incerc sa fac alta mancare. Ma tot gandesc sa fac ori chiftele ori sa le fac pane cu pesmet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Azi am facut chiftele din ghebe. F simpla reteta. Dupa ce oparim ghebele le tocam marunt, tocam marunt 3-4 cepe, 2-3 cartofi, 3 felii paine inmuiata in lapte, 7-8 catei usturoi, patrunjel, marar, putina faina si doo oo sa se inchege bine amestecatura. 

Dupa le modelati cat mai frumos si se arunca in discul incins cu ulei. Pe langa ele am facut si o varza calita.

Engioi.

 

 

 

 

post-30-0-27367400-1414948625_thumb.jpg

post-30-0-18059100-1414948629_thumb.jpg

post-30-0-53210800-1414948635_thumb.jpg

post-30-0-35661900-1414948641_thumb.jpg

post-30-0-56253300-1414948649_thumb.jpg

post-30-0-32240600-1414948667_thumb.jpg

post-30-0-10313700-1414948673_thumb.jpg

Edited by Calin
  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

ce este aia galbena, care seamna cu niste spaghete ? din compozitie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

e buna si zacusca cu ghebe

 

nu ma omor dupa ele,poate si datorita mucusului ala gretos cu care sunt acoperite

 

prefer galbiorii sau pleurotus de 10 ori

 

galbiorii sunt astia,un deliciu

 

 

sa550886.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iar frate, las-o dracu. Nu stiu pe cine sa pacalesc sa imi faca si mie asa ceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.