Jump to content
Sign in to follow this  
Paul

Recomandari aparat sudura - inverter

Recommended Posts

Duminica am exersat sudura. Am incercat sa sudez si niste tabla de 1 cu electrozi de 2,5, si s-a dovedit a fi imposibil :)

Am nevoie de niste electrozi mai subtiri. Probabil rutilici, ca am citit ca e mai dificil de sudat cu cei bazici.

Si imi trebuie si o masca de sudura automata.

cumpara de 1.25 :)

tabla n-am sudat in viata mea. numa' tampenii de dimensiuni mari.

Duminica am exersat sudura. Am incercat sa sudez si niste tabla de 1 cu electrozi de 2,5, si s-a dovedit a fi imposibil :)

Am nevoie de niste electrozi mai subtiri. Probabil rutilici, ca am citit ca e mai dificil de sudat cu cei bazici.

Si imi trebuie si o masca de sudura automata.

Cu ce aparat?

Te-ai jucat la amperaj? Topea sau se lipea electrodul?

Masca automata si-a luat un prieten de pe net saptamana trecuta. Esab cu 200 ron parca.

Pare bun. Probabil ca poti suda intr-adevar tabla cu el, dar cu alti electrozi mai subtiri.

Daca nu ai experienta e mai usor sa exersezi pe niste fiare mai groase. De exemplu, daca iei niste cornier. Ca sa sudezi lucruri subtiri trebuie sa ai mana formata.

cumpara de 1.25 :)

Zice la descriere:

Electrozi utilizabili

1,6 - 4 mm

Nu se lipea electrodul nici la 20A. Dar nu se poate suda tabla de 1mm cu electrod de 2,5mm, indiferent de amperaj. M-am jucat de la 20A la 80A.

La 80A gaurea tot. Nimic nu ramanea din tabla, mai ales daca maream un pic distanta :)

Nici la 40-50A nu am reusit, pentru ca se strapungea foarte repede tabla.

Ca masca am gasit una 3M aici, vad ca e 400 de lei, si pe alte site-uri este si in jur de 800:

http://www.nordex.ro/masti-de-sudura/masca-de-sudura-cu-cristale-lichide-3m.html

Inca nu am reusit sa gasesc electrozi de 1,6-2mm la un pret decent. Adica n-am gasit mai de loc :)

Va fi foarte greu sa sudezi asa ceva cu aparatul ala. 

Pentru tabla ai nevoie de aparat TIG sau MIG.

Sudura electrica e o chestie mai rudimentara.

Ma rog, se poate, dar trebuie sa fii foarte experimentat pentru ca trebuie sa ai viteza mare, altfel materialul se gaureste sau se deformeaza.

Sau cu oxiacetilena. Cu aia sudezi tabla subtire de nu-ti vine sa crezi.

Stim teoria Bogdane :)

Eu nu am de sudat cine stie ce, mai mult de joaca am luat scula, ca la cat am eu de sudat e mai ieftin sa ma duc la un meserias adevarat :)

Am mai gasit si masca asta:

http://www.sudura.com/magazin/accesorii-sudare/debitare/protecția-ochilor/feței/măști-de-protecție/promo-tbi-arcvisor

As inclina insa spre 3M, pentru calitate. La 3M timpul de inchidere este 0.1ms, iar cea TBI 0.033 ms. Cel putin asa scrie in descriere.

Masca 3M are baterii si 2 senzori optici. Cea TBI are atat baterii cat si celule fotovoltaice si are 4 senzori optici.

Zice la descriere:

Electrozi utilizabili

1,6 - 4 mm

de 1.6.

scuze, Rares :(

• Upvote 1

Stim teoria Bogdane :)

Eu nu am de sudat cine stie ce, mai mult de joaca am luat scula, ca la cat am eu de sudat e mai ieftin sa ma duc la un meserias adevarat :)

Am mai gasit si masca asta:

http://www.sudura.com/magazin/accesorii-sudare/debitare/protecția-ochilor/feței/măști-de-protecție/promo-tbi-arcvisor

As inclina insa spre 3M, pentru calitate. La 3M timpul de inchidere este 0.1ms, iar cea TBI 0.033 ms. Cel putin asa scrie in descriere.

Masca 3M are baterii si 2 senzori optici. Cea TBI are atat baterii cat si celule fotovoltaice si are 4 senzori optici.

Mi-am dat seama. Nici eu nu sunt vreun expert. De cand cu atelierul am incercat sa invat, mai ales ca-mi place.

E o chestie frustranta pentru ca de la teorie si suduri frumoase la ceea ce iese in realitate e diferenta foarte mare. 

Inclusiv calitatea electrozilor variaza. Exista electrozi prosti pe piata cu care nu poti suda mare lucru. Conteaza foarte mult si daca au fost patrati intr-un mediu uscat sau nu. Umezeala nu le face bine deloc.

Si eu tot masca aia as lua-o. 3M e lider cand vine vorba de echipamente de protectie.

Cea mai oribila durere de ochi am avut-o cand am inceput sa invat sa sudez. N-am crezut ca poti sa plangi non-stop cand dai cu ochii de lumina.

Nu puteam mereu sa tin masca atunci cand punctam, pentru ca, evident, cu o mana tineam piesa. Aveam o masca d-aia amarata :)

In rest, sunt cat de cat ok pentru un tip care sudeaza ocazional.

M-a ajutat mult faptul ca mai incarcam cate un ax, inainte sa-l duc la strungar. Imi zicea nenea ala sa ma-nvat, ca el n-are timp sa-mi incarce axuri cu sudura.

Acolo poti sa dai ca un nebun. Mai corecta el ce nu acopeream eu la-nceput, radea de mine, d-astea :)

Si nici acum nu suport sa dau "de jos in sus". :)

eu nu numai ca n-am sudat in viata mea, dar nici macar de aproape nu am vazut un aparat de sudura, habar nu am nici cum functioneaza, din punctul meu de vedere este ceva vrajitorie sudura. :)

bronzul de  sudura merita incercat.pentru cei care n au timp de solar

Cei cu masca 3M mi-au zis ca nu o mai au. Si pe site-urile unde o chiar au costa intre 650 si 800 de lei.

Cam scumpa zic eu.

Dar si una mai ieftina tot treaba aia o face. Oricum nu te poti prinde la ochi nici daca sudezi toata ziua.