Jump to content
Sign in to follow this  
Paul

Ce mai caut eu in tara mea?

Recommended Posts

Salutare,

Desi nu prea ma pricep la politica, sunt oarecum "atins" de titlul topicului.

Cred ca Romania este tara ideala in care sa locuiesti daca esti ceva combinator sau baietzash, cu alte cuvinte daca banii vin nemunciti sau pe cai ilegale (si de regula vin multi). Iti ofera cadrul perfect pentru asa ceva...

Ma uit pe la TV si mai citesc pe internet ce se intampla acasa si de fiecare data ajung la concluzia ca am luat o decizie inteleapta sa plec. Inseamna asta ca mi-am tradat neamul, ca am fugit din fata problemelor in loc sa le infrunt, etc...sincer I don't care.

Avem o tara superba din multe puncte de vedere, in care locuiesc si oameni ok, am acolo familia si toti prietenii de o viata...probabil nicio alta tara nu ma va face sa ma simt ca "acasa", insa pentru ce sa lupti in Romania? Pentru ce sa imi sacrific toata tineretea? Pentru ce sa fiu mereu stresat de tot ce se intampla in jurul meu si nu pot sa schimb? Pentru ce sa fie pedepsit si copilul meu sa duca un astfel de trai?

Am vazut ca se poate mai bine...nu e nici aici lapte si miere, dar nici nu ma asteptam la asa ceva. E un trai decent si corect. Se fura si aici cu siguranta, dar se face si treaba pentru care au fost alocati banii aia.

Tot entuziasmul ca ma duc acasa chiar si pentru un weekend dispare subit cand dau de acelasi taximetrist cu aere de Schumacher intr-un logan de 500.000km de pe care cad tablele, care vorbeste non stop la telefon cu "baetii", cand vad blocurile alea oribile in care am copilarit...si ma intreb cum naiba am suportat asa ceva atatia ani, cand dau in toate gropile pe strada si aud numai claxoane, stres si nervi in trafic...si lista poate continua. :(

Sincer sa fiu, mi-am indemnat toti prietenii sa plece din Romania daca au ocazia. Merita macar ca o experienta de viata de un an doi, in cazul in care esti tanar si eventual fara copii / familie. Macar vezi cum e si in alta parte si apoi poti sa evaluezi altfel optiunile.

• Upvote 2

Avem o tara superba din multe puncte de vedere,

asta iar' mi se pare o exagerare mare, pe care o aud des.  iar ceea ce zic mai jos e strict parerea mea.  eu cred c-avem o tara mediocra.  avem unele chestii misto, dar in general e o tara mediocra, din toate punctele de vedere.   cred ca doar ungurii mai au o tara mai seaca si mai naspa ca a noastra.  ah, si sarbii.  dar nu tre' sa ne comparam cu aia.  avem niste munti semi rahitici (cu mici exceptii), un litoral infect si sec, o mare urata ca dracu', nu-i nimic frumos acolo.  delta ce ne mai salveaza, si aia nu stiu pt cat timp.  pana si locurile pt care suntem renumiti, sa zic de satele inapoiate pe care le viziteaza printul charles, sunt o urmare fericita (daca se poate spune asa) a saraciei si a faptului ca suntem ramasi rau in urma.  pe toti ii aud ca ce frumos e acolo, da' niciunu nu-si lasa viata comoda de coroporatist consumist pt viata aia.  cel putin nu pt mai mult de un concediu de o saptamana. 

peste tot pe unde am fost prin europa mi s-a parut mai frumos ca la noi.

• Upvote 1

Tara in sine este misto (la fel e doar parerea mea), avem toate formele de relief, peisaje frumoase, etc.

Faptul ca nu s-a facut infrastructura necesara si nu s-a dezvoltat turismul cum ar fi trebuit e altceva. Litoralul nostru ar putea arata bine, dar cine sa investeasca? Toti vor doar sa se imbogateasca peste noapte din cluburi, shaormarii si inchiriat de sezlonguri.

e foarte posibil sa ai dreptate.  e foarte posibil ca eu sa nu mai vad de gri-ul ala la care te referi tu. :)  de fiecare data cand ma-ntorceam de oriunde din europa, si intram in tara m-apuca depresia de la primul deal. :)

Ma refeream la astia de acum, sau din ultimii cativa ani.

Pai acum n-are nici un rost. Se fura in gasca. Doar omul de rand are de suferit. Ei fura cu randul, cooperativa functioneaza. De ce sa fie cu suparari?

Nu spun ca alte tari de prin Europa nu sunt frumoase. De exemplu in Germania primavara/vara e o adevarata placere sa conduci pe autostrazi, vezi numai verdeata in jurul tau, e placut ochiului, te face sa te simti bine.

Sau Grecia...am fost si pe insule si pe continent. In afara de coasta, unde sunt peisaje super misto si apa aia cristal, prin interior nu prea ai ce vedea mare lucru...case urate, saracie, drumuri proaste, peisaje gen desert...

Ii salveaza doar turismul pe care il fac excelent pe litora. Mereu cand am fost acolo m-am simtit rasfatat, fac orice sa te faca sa te simti bine.

vorbiti de alternative dar omiteti un lucru foarte valabil, ata pre 89 dar mai ales si post 89: influenta externa, agenturilii, corporatiile bla bla. nimic nu e intamplator...putea sa vina si mihai viteazul+vlad tepes. tot trebuiau sa ceara voie sa mearga la toaleta...

si nu stiu de ce am impresia ca tot cacatul asta cu amnistia si codul penal e doar "smoke and mirrors". sa mearga mai bine treaba cu rosia, pungesti si alte cele...

suntem prea mici.

Nu cred chestia asta, Si in alte tari din fostul bloc comunist exista aceleasi influente, doar ca aia au alt caracter si stau cu fruntea sus si nu se prostitueaza pe bani putini. Polonezii sunt mult peste noi financiar tocmai din cauza asta. 

Aici nu e vorba de influente economice oculte, E vorba de firea politicienilor care pot fi cumparati. O corporatie ii poate avea la breloc pentru ca ei sunt ieftini, nu pentru ca au aia o putere enorma.

e foarte posibil sa ai dreptate.  e foarte posibil ca eu sa nu mai vad de gri-ul ala la care te referi tu. :)  de fiecare data cand ma-ntorceam de oriunde din europa, si intram in tara m-apuca depresia de la primul deal. :)

Corect. Ai dreptate din punctul asta de vedere. Pe de alta parte, tara nu e mediocra in comparatie cu oamenii. Tara e superba strict in comparatie cu locuitorii ei. Pur si simplu nu meritam tara pe care o avem. Mai ales din punct de vedere al climei. 

Satul romanesc e o chestie hidoasa. Mai ales satul romanesc semi-dezvoltat, adica nu locurile alea din Maramures care au ramas ca acum 150 de ani ci satul ala cu garduri identice si urate, casele alea nasoale, amaratii aia care stau pe marginea drumului pe care trec masini de zeci de mii de euro, iar ei traiesc din cateva milioane lunar.

Exista in Romania tot felul de sate unde mai stau 2-3 oameni sau sunt complet parasite. Zici ca te-ai intors in timp.

http://reptilianul.blogspot.ro/

Edited by Bogdan

blue, e ceva ce nu ai intampina cu bratele deschide, fata de care sa nu te consideri "open-minded"? Ceva ce sa nu poti accepta, din principiu? Ceva fata de care nimeni sa nu-ti poata influenta atitudinea?

• Upvote 1

Tara in sine este misto (la fel e doar parerea mea), avem toate formele de relief, peisaje frumoase, etc.

Faptul ca nu s-a facut infrastructura necesara si nu s-a dezvoltat turismul cum ar fi trebuit e altceva. Litoralul nostru ar putea arata bine, dar cine sa investeasca? Toti vor doar sa se imbogateasca peste noapte din cluburi, shaormarii si inchiriat de sezlonguri.

Foarte adevarat.

Clima temperata, toate formele de relief. 

La munte ar putea fi superb daca s-ar amenaja ca lumea. Insa totul e pe scheletul a ceea ce s-a facut in timpul comunismului. 

D-aia sunt statiunile anoste. 

zyzule, principiile mele se bazeaza pe o logica personala, buna, rea, cum o fi. :)  din ce-mi spui tu rezulta ca tu ai unele principii pe care nici macar nu-ncerci sa le intelegi, le ai pur si simplu c-asa le au si altii.  :)  n-o lua te rog la modu' peiorativ, iti raspund strict din ce am inteles eu din postul tau. :)

Si eu cred ca tu ai anumite convingeri rezultate dintr-un miserupism dus la extrem. Practic ai putea sa-ti faci un logo care sa contina un stromeleag rupt.

Cred ca esti si destul de la moda din cauza profesiei. Te invarti prin cluburi, deci e normal sa fii in tendinte, Iar la moda e sa fii open-minded, sa nu discriminezi pe nimeni, sa ti se rupa de tot ce e in exteriorul acestei lumi. Sa accepti orice e vestic sau modern. Sa nu-ti pese de nimic pe scurt.

Trebuie sa recunosti ca esti un pic hipster. 

Exista o moda d-asta de a accepta orice, de a fi open-minded, de a tratat totul intr-un mod superficial, dar totusi intelectual.

Un fel de ignoranta voita. Gen nu gandesc pentru ca nu vreau, nu pentru ca nu pot.

Nepasarea asta e aproape generalizata. 

Edited by Bogdan

ai o impresie gresita, crede-ma.  bazata pe niste preconceptii.  :)  preconceptiile astea-s o boala grea, romaneasca.  nu o sa scapam prea repede de ea, asta-i drept.  preconceptiile astea-ti ofera un oarecare confort psihic.  adica sunt unele chestii pe care nu le-ntelegi, si nici macar nu incerci. nu vb de tine, vb ia modul general.  atunci te folosesti de preconceptiile astea ca sa ramai in zona de confort psihic.  "c-asa zice toata lumea".  eu prefer sa ma gandesc putin mai la rece, cand vine vb de subiecte d-astea tabu, care de fapt n-ar trebui sa fie tabu.  exact cum ti-am explicat rationamentul in privinta homosexualitatii/sexului in general.  sunt sigur ca ai fost de acord cu mine.  dar zona ta de confort psihic nu te-a lasat sa accepti ideea ca si ei au fix aceleasi drepturi ca si tine/mine. :)

vina nu e a ta/a mea.  e vina educatiei/civilizatiei in care au crescut parintii nostri, si in spiritul careia ne-au crescut la randul lor.

ah, si ca sa nu existe discutii pe tema asta, si eu sunt un hater cu acte in regula.  procentual sunt la fel de hater ca voi.  doar ca-mi directionez ura asta spre chestii importante, dp meu dv, evident.  :)

Nicidecum, nu am idei preconcepute, cel putin nu in sensul lor negativ.

Ma rog, idei preconcepute are oricine intr-o mica masura. Ca doar din astea se formeaza experienta. Experienta e o suma de intamplari din care poti invata ceva sau nu. 

Tu spui la modul declarativ ca esti open-minded, adica n-ai nimic nici cu tiganii nici cu poponarii sau alte minoritati discriminate.

Pe de alta parte, m-as mira sa nu-ti pui mana pe buzunar sau geanta cand e aglomeratie si treci pe langa mai multi tigani. E fix o idee preconceputa. Poate aia sunt un grup de intelectuali rromales :lol: dar tu tot cu mana pe buzunar stai ca nu-i cunosti si te gandesti ca cine stie, parca e mai misto sa nu-si schimbe portofelul detinatorul. Si sa nu-ti plece telefonul in alta zona a orasului.

Ideile preconcepute nu sunt ceva rau in situatia asta. Sunt doar un filtru. Cunoscand apoi situatia poti sa te relaxezi sau sa tii si mai strans portofelul.

Cum am zis, n-am nimic impotriva unui homosexual daca vrea sa se comporte ca un om normal. Dar daca se afiseaza pe strada ca o curva, normal ca nu-l halesc. Insa l-as vota oricand intr-o functie publica daca pare un om de caracter.

Tu, pe de alta parte, esti mai hipster si preferi sa spui ca nu te deranjeaza absolut nimic. Nu e uman sa nu te deranjeze nimic. Asta e doar o chestie spusa, nu si simtita. N-ai cum sa fii 100% open-minded. Ceva tot trebuie sa te deranjeze.

Rasismul e o chestie negativa. Discriminarea la fel. Dar daca pur si simplu nu-ti place ca un poponar sa se manifeste ca un poponar pe strada nu e o discriminare. E doar antipatie. Nu ai ce sa-i faci, pur si simplu nu-ti place. 

Chiar ma mir ca nu intelegi aceasta limita subtila. Sau nu vrei sa recunosti ca o intelegi. Eu, de exemplu, am si un colaborator tigan. Om foarte ok. Faptul ca e tigan nu m-a oprit de la a colabora cu el. Si cunosc si homosexuali cu care la fel n-am absolut nimic. 
Asta inseamna de fapt sa fii deschis la minte. Asta cu nu ma deranjeaza nimic e de fapt doar nepasare.

Edited by Bogdan

zyzule, principiile mele se bazeaza pe o logica personala, buna, rea, cum o fi. :)  din ce-mi spui tu rezulta ca tu ai unele principii pe care nici macar nu-ncerci sa le intelegi, le ai pur si simplu c-asa le au si altii.  :)  n-o lua te rog la modu' peiorativ, iti raspund strict din ce am inteles eu din postul tau. :)

Eu nu am spus nimic, am pus doar o intrebare la care inca nu am primit nici un raspuns.

nu am idei preconcepute, cel putin nu in sensul lor negativ.

cum vine asta?  :)

da, stiu.  mi-ai explicat, dar tot nu suna bine.  nu exista preconceptii pozitive. :)

si cu tiganii problema e mult mai complexa, dar n-am chef sa incepem sa vb despre asta, ca-s singur impotriva tuturor si e obositor.  pt mine. :)

iar la faza cu "open minded", de cand e asta un lucru rau?  eu prin open minded inteleg ca-s in stare sa filtrez singur informatia, sa ascult both sides of the story, si sa trag CONCLUZIILE MELE.   asta n-ar trebui sa fie UN TREND, ar trebui sa fie o stare de normalitate, cel putin in acceptiunea mea.

na', ca i-am mai raspuns lui zyz inca o data. :P

Toate lumea are preconceptii. Important este sa nu-ti formezi o opinie definitiva in functie de ele. Sa nu tragi concluzia in functie de ele, sa nu fie decisive.

Insa n-ai cum sa nu ai si anumite idei preconcepute.

A fi open-minded nu inseamna un lucru rau. Insa moda e ca open-minded sa fie considerat oricine e total nepasator. Total in afara subiectului.

Si-ti pot demonstra ca tu nu prea esti open-minded, cel putin nu conform definitiei tale.

Si asta pentru ca ti-ai format o opinie negativa despre cineva doar in functie de cateva cuvinte. Iar asta tot din cauza unor idei preconcepute. Pentru ca ai auzit cuvintele alea din partea altor oameni pe care-i dispretuiesti probabil si automat bagi persoana care a avut un discurs similar in aceeasi oala. De ce? Din cauza ideilor preconcepute. Ca altfel n-ai de unde sa stii care-i starea mea de confort psihic in functie de o fraza pe care am zis-o.

Ma rog, discutia n-are sens. Tu ai modul tau de gandire pe care nu ti-l vei schimba. Pentru ca ti-ai construit un mod de gandire total inflexibil. Practic nu poti da dreptate altcuiva care gandeste altfel decat tine. Ceea ce e iar o chestie preconceputa.

N-ai cum sa gandesti in afara cutiei daca ai un mod de gandire prestabilit si anumite bariere in gandire pe care nu vrei sa le ridici orice ar fi.

Edited by Bogdan

ti-am zis ca le am si eu. doar ca in alte domenii. :)   dar faptul ca toata lumea are preconceptii, NU E O SCUZA.

LOL, incep sa-i dau dreptate lu' maica-mea mai devreme decat m-asteptam.  adica inainte sa am copil. :P  cand ma-ntorceam acasa cu un 4, ma gandeam ca scuza "da' trei sferturi din clasa au luat 4 la lucrarea aia", o sa tina.  de fiecare data maica-mea-mi zicea ca n-o intereseaza ce fac ceilalti colegi ai mei.  si avea mare dreptate. :)

Si-ti pot demonstra ca tu nu prea esti open-minded, cel putin nu conform definitiei tale.

Si asta pentru ca ti-ai format o opinie negativa despre cineva doar in functie de cateva cuvinte. Iar asta tot din cauza unor idei preconcepute. Pentru ca ai auzit cuvintele alea din partea altor oameni pe care-i dispretuiesti probabil si automat bagi persoana care a avut un discurs similar in aceeasi oala. De ce? Din cauza ideilor preconcepute. Ca altfel n-ai de unde sa stii care-i starea mea de confort psihic in functie de o fraza pe care am zis-o.

Ma rog, discutia n-are sens. Tu ai modul tau de gandire pe care nu ti-l vei schimba. Pentru ca ti-ai construit un mod de gandire total inflexibil. Practic nu poti da dreptate altcuiva care gandeste altfel decat tine. Ceea ce e iar o chestie preconceputa.

N-ai cum sa gandesti in afara cutiei daca ai un mod de gandire prestabilit si anumite bariere in gandire pe care nu vrei sa le ridici orice ar fi.

pentru prima parte vino te rog cu exemple, altfel toata ideea ta e doar o poveste.  chiar nu stiu depsre ce vorbesti acolo.  :)

gandire inflexibila?  asta zice unu' care nu suporta homosexualii doar pt ca ...asa e moral, sau nu mai stiu ce alte idei. :)  ma rog, sunt ideile tale, chiar daca de fapt is preluate de la parinti sau mediul in care ai crescut.    ma rog, cred ca de fapt nu intelegi termenul de flexibilitate. :)

asta n-aveai cum s-o zici, numa' in fata oglinzii. :P

• Upvote 1

blue, din postul tau inteleg ca raspunsul la intrebarea mea este "nu". Acum, ca sa-mi exprim si eu punctul de vedere, iacata eu consider ca principiile sunt temelia unui caracter solid, bine definit, care defineste o personalitate bine inchegata, autosuficienta. Prin principii inteleg acele valori intelese (obligatoriu) si adoptate ca paradigme, autoimpuse. Ei bine, fara principii e imposibil ca un individ sa-ti defineasca, din punctul meu de vedere, o directie stabila sau un caracter permanent. Tot in punctul meu de vedere, o persoana fara niste principii bine definite alterneaza dupa orice alt stimul extern: fie societatea, fie mentalitatea colectiva, fie emanciparea specifica varstei. E ceea ce se intampla generatiei care vine dupa noi. Admit ca principii gresite, intiparite fortat prin actiunea unor terti, fie parinti, profesori sau orice altceva sunt nocive. Dar ideea de baza e ca lipsa de facto a unei baze principiale solide dupa care cineva se ghideaza e cel putin la fel de nociva.

• Upvote 2

Am putea face o carte in loc sa dezbatem aici. Plus ca n-are rost, ori gasim variante ori ne racim gura de pomana.

deci am ajuns sa am posturi kilometrice, multi quote.  sigur rares ma va sanctiona pt asta. 

zyz, imi pare rau, ori n-ai inteles, ori e o diferenta mare de viziune.  si stii de ce?  pt ca-ti dau dreptate in totalitate la ultimul post.  doar ca eu consider ca momentan traiesc intr-o societate cu principii...inapoiate, sa nu zic bolnave, si atunci prefer sa-mi formez altele, in functie de logica mea.

si NU, efectiv nu ai cum sa ma contrazici cand zic ca tarisoara noastra, oamenii care locuiesc in ea, au cele mai invechite, nocive si inflexibile (sic) principii din intraga europa. :)

si pot sa dau un exemplu ca si ciupa aici de fata e un tip flexibil, care-si modifica principiile in functie de zona lui de confort personal. :sorcerer:

de exemplu, sa nu furi, nu e numai o chestie ilegala, ci si principiala (btw zyz, vezi ca avem si principii comune :P ).  dar evident cand e vb de platit taxe la stat, si lucrat pe acte, ciupa isi gaseste momentul propice sa se abata de la un  principiu fundamental, evident gasindu-si scuza "lasa ca fac si altii", sau "daca statu' ma fura, io de ce sa nu"  :P

Din punctul meu de vedere e simplu (nu neaparat simplist). Tara asta e extraordinara: dincolo de relief si lucrurile de care ne putem lega la prima vedere, cele mai accesibile, avem o gramada de lucruri cu care ne putem lauda oricand. Doar ca am fost invatati sa n-o facem, pentru ca e mai cool sa nu intereseze. Singura problema e ca, ca sa te poti bucura de tot ce are tara asta de oferit, trebuie mai intai sa inveti ce si cum iti poate oferi, pentru ca mai nimic nu e la indemana. Avem o istorie superba, plina de oameni cu care ne putem mandri oriunde in lume, fie ca sunt inventatori ai penicilinei sau luptatori cu arma in mana impotriva comunistilor. Avem efectiv un relief extraordinar, dar care trebuie strabatut la picior, ore intregi, pentru ca nu avem infrastructura. Asa ca tara asta are tot ce au si ceilalti, si mai mult. Noi, din pacate, avem o problema si suntem hotarati sa nu facem nimic in privinta asta  :)

• Upvote 1

@Blue, nu cred ca are sens sa ii explici. Ieri zicea ca homosexualitatea e normalitate. Asta da gandire flexibila.

Hai sa nu confundam flexibilitatea cu labilitatea, ca sa nu zic inconsecventa