Jump to content
Sign in to follow this  
Paul

Ce mai caut eu in tara mea?

Recommended Posts

Cu toate astea, daca stai la coada sa platesti o paine, cel din fata ta, care e cu caruciorul plin de cumparaturi, te lasa sa intri in fata lui, fiindca nu are sens sa astepti 10 minute la coada cand iti poti plati painea in mai putin de 1 minut. 

Si la noi se intampla asta. Nu e chiar toata lumea fara bun simt.

Iar am dat plus lui rares, exac asa se intampla si aici.

La inceput nu acceptam, stateam la coada dar insistau astia tot mai mult, de rusine mergeam in fata sa platesc.

Si toate astea le vad de 13 ani, dar am amanat mereu mutarea in alta tara, sperand la  ceva mai corect la noi  in tara, fix pix.

Hai sa dezbatem subiectul la modul general, nu conteaza domeniul sau afacerea.

Ideea in sine, faptul ca furi constient de la stat si refuzi sa intelegi ca noi ceilalti platim gaura creata de tine ca mic intreprinzator, toate astea conduc la ideea topicului.

Stii in ce domeniu de activitate ma invart, te asigur ca nu s-a platit spagi, daca ai habar de asa ceva fa public, daca nu, nu incerca sa acuzi in necunostiinta.

Ti-am scris si mai devreme, nu o lua personal, nu esti singurul care ocoleste plata darilor, iar noi, ceilalti ce funcionam legal, platim.

Logica ta zice asa: esti indreptatit sa furi pentru ca tu vrei o casa mare, dar nu ai bani destui.

Logica mea zice asa: limiteaza-te la o casa pe masura banilor ce ii detii. (nu tu, bogdan, tu firma ce lucreaza ilegal). 

Cand spui ca tu ai trecut de orice control fara spaga, inseamna ca ai relatii. Altfel nu se poate.

Eu nu consider ca fur de la stat. Nu fur nimic pentru ca in acceptiunea mea statul ma fura pe mine. Imi fura dreptul la o viata decenta. Pur si simplu nu platesc taxa de protectie statului.

Logica mea spune cu totul altfel: relatia dintre cetatean si stat nu este unidirectionala. Nu esti o oaie care trebuie sa plateasca pana la taierea finala. Si statul trebuie sa-ti ofere ceva. Mie statul nu-mi ofera aproape nimic.

Logica ta n-are legatura cu subiectul. Aici nu vorbim de opulenta ci de o situatie mult mai complexa. Si dreptul cuiva de a face o afacere.

Sa va zic eu de ce? Bine, fie. Fiindca noi nu vedem mai departe de maine, de nevoile NOASTRE, de ce vrem noi si cum vrem noi. La noi, daca cineva se baga in fata la coada e la fel ca si cum te-ar fi scuipat in fata, filmat si pus pe facebook si youtube. Noi avem o mandrie prosteasca. Ne lasam calcati in picioare de zeci de ani, tacem si inghitim in sec, spunandu-ne ca se poate si mai rau, dar in schimb nu acceptam sa ne fie luat locul de parcare, sa fim luati peste picior de cel care s-a bagat in fata.

Prin alte tari, aia nu se lasa influentati de chestii de astea super marunte. Pe ei in doare in cur si nu fiindca sunt mai civilizati decat noi, ci pentru ca isi dau seama ca nu merita efortul si timpul cheltuit sa te consumi pe faze de astea de 2 lei. 

Ei de ce pot si asa si noi nu? Credeti ca pe altii su-i streseaza incertitudinea zilei de maine? Credeti ca noi suntem singurii oameni de pe pamantul asta care avem probleme?

Si atunci, vin si va intreb, de ce la ei se poate si la noi nu?

Simplu, pentru ca nu au avut 50 de ani de indobitocire fortata, in care au fost dresati ca fiecare e pe cont propriu si ai un beneficiu daca-ti vinzi si membrii familiei. Te rog nu invoca ineptia aia cu genetica problematica la romani. Fix la fel erau si romanii inainte de al doilea razboi mondial, ba poate am fi putut sa ii si invatam cate ceva pe occidentali, la numarul de intelectuali veritabili pe care-i avea tara atunci

• Upvote 3

Aaaa... tocmai mi-am adus aminte cat de inversunat era Ciupa impotriva celor care cumparau oglinzi furate. O fi imoral dpdv filosofic, dar dpdv economic, este foarte ok: un individ caruia i s-au furat oglinzile cauta in mod rational sa-si minimizeze paguba. El nu stie ca tiganul care ii vinde oglinzile le-a furat, poate doar sa banuiasca. Dar sa nu platesti impozitele este ilegal, nu doar imoral. 

Ia spune-ne Bogdan, daca cineva ti-ar vinde o masina sh si ai descoperi ulterior ca ti-a vandut un jaf in care tre' sa bagi bani, ce ai face? Te-ai ruga la Dumnezeu sa il ierte si ai merge mai departe? Sau ai incerca, la randul tau, sa vinzi masina, ca sa iti minimizezi paguba? E vorba de o asimetrie informationala pe piata, dar sunt sigura ca stii despre ce vorbesc, nu trebuie sa iti explic eu

Asta e tare... respectam principiile doar atunci cand ne convine... 

Are perfecta dreptate dy2, toate firmele din tara asta se supun acelorasi conditii; nu faci fata, inseamna ca nu esti competitiv si nu ai ce cauta pe piata

Din pacate, esti foarte naiva. Insa nu e o supriza. Si cumpararea de bunuri furate este tot ilegala. Si cand dai comanda pentru un bun furat tot un lucru ilegal savarsesti. Ca e mai greu de dovedit e adevarat. 

Insa aici nu e vorba doar de moralitate. Asta cu banuiala e o logica penibila. Poate ca hotul are de fapt o fabrica de oglinzi. Poate ca i le aduce Mos Craciun.

O alta chestie deplasata pe care o observ e ca vorbesti folosind persoana I plural. Vorbeste in numele tau, nu esti purtatoare de cuvant pentru toti ceilalti utilizatori. 

Eu nu dau o teapa mai departe.

Nu e adevarat, nu se supun deloc acelorasi conditii. Si tu daca n-ai facut vreodata in viata ta vreun business, nu te baga in discutie caci vorbesti pe dinafara. Parca lucrezi la o facultate, deci nu faci parte din joc. Ca bugetar e mult mai simplu.

Problema e foarte complexa si e foarte greu sa judeci lucrurile daca nu privesti in ansamblu.

Educatia este de stat. Educatie total falimentara deoarece produce aproape doar rebuturi.

Rebuturile alea intra in sistem si nu stiu nici o meserie, nu au nici un rost. 

Ca rebut rezultat al educatiei de stat ce poti face? Te angajezi pe 1500 lei si traiesti ca atare? Sau incerci sa faci ceva mai mult, asta daca esti in stare?

Si sa-ti dau un sfat daca tu iti permiti sa spui ca daca nu esti competitiv, apuca-te de altceva.

Daca tot esti parte dintr-un sistem care creaza rebuturi, si anume invatamantul de stat, de ce nu-ti dai demisia? Dar asta e treaba, fiecare vrea sa-i fie lui bine.

Edited by Bogdan

Bre dydoi, te rog n-o intelege ca pe o sageata cu adresa, dar nu mai pot cu romanii care ies din tara si ridica in slavi tara adoptiva si pe cetatenii ei, ba mai mult, tin mortis sa le explice strainilor ce de rahat e Romania. M-am plimbat destul prin lume ca sa va spun ca printre cei mai nesimtiti europeni sunt fix italienii si francezii. Nu stiu unde vi s-a servit voua cu zambetul pe buze. Eu in Italia m-am simtit ca ultimul om cand ne-a fost servit micul dejun efectiv in sila, la un hotel de 4 stele. Hai va rog sa ramanem cu picioarele pe pamant. Sunt si cazuri bune si rele. Nu italienii au inventat civilizatia si in nici un caz nu sunt in masura sa ne dea lectii. Cum nici grecii sau spaniolii nu ne pot invata cum se munceste din greu.

• Upvote 3

Asta cu indobitocirea devine tot mai fada, pe zi ce trece. Cu cat ne indepartam mai mult de momentul `89, cu atat mai mult trebuie sa incetam sa folosim asta ca o scuza in favoarea noastra. Pai, peste 10 ani tot asa o sa spunem? Sau, peste 10 ani o sa incetam cu laitmotivul "indobitocire comunista" si o sa incepem sa mutam vina spre generatiile mai recente, gen Iliescu, Basescu, Ponta, Nastase si mai stie dracu cine. 

Ba, ce a fost, a fost. Si asta cu indobitocirea a fost deja de aproape un sfert de secol. Cat o sa mai folosim scuza asta? Cat?

Mentalitatea formata in 50 de ani nu poate fi schimbata instant, deci nu-i nici o scuza.

Iar Dy2, daca tie iti este atat de bine ca intreprinzator in Romania, de ce lucrezi in Italia? Iti place mancarea de acolo, sau care-i faza?

V-ati umplut de political correctness si "europenism" (Doamne! Cat urasc porcaria asta!!!!!) si ati uitat esentialul. Nu va mai dati unul altuia lectii de corectitudine - fiecare trebuia sa-si ia portia lui in primii 18 ani de viata. Incetati cu lamentarile aiurea. You either do smth about it, or shut up, suck it up and move on.

Cand spui ca tu ai trecut de orice control fara spaga, inseamna ca ai relatii. Altfel nu se poate.

Eu nu consider ca fur de la stat. Nu fur nimic pentru ca in acceptiunea mea statul ma fura pe mine. Imi fura dreptul la o viata decenta. Pur si simplu nu platesc taxa de protectie statului.

Logica mea spune cu totul altfel: relatia dintre cetatean si stat nu este unidirectionala. Nu esti o oaie care trebuie sa plateasca pana la taierea finala. Si statul trebuie sa-ti ofere ceva. Mie statul nu-mi ofera aproape nimic.

Logica ta n-are legatura cu subiectul. Aici nu vorbim de opulenta ci de o situatie mult mai complexa. Si dreptul cuiva de a face o afacere.

NU inteleg de ce refuzi sa crezi ca se poate lucra cinstit in romania, fara spaga, fara relatii.

Efectiv respecti legiile, nu esti la zi cu ele, angajezi contabila, etc., dar NU FURI.

Hai sa facem asa: sa nu mai platim niciunul darila le stat, ca oricum gaura nu este creata de noi, zic ca vom invata noi cuvinte, precum colaps financiar.

Personal, sunt convins ca nu esti inca capabil sa iti duci afacerea in legalitate, n u din cauza statului, ci din cauza ca tu vrei mai mult decat poti duce.

Ai citit pe net ca un service contine doar un garaj si clienti, ei nu este chiar asa, o afacere este mult mai complexa de atat.

Hai sa vorbim si despre dreptul de a face o afacere.

Unde scrie ca nu ai dreptul sa-ti deschizi un service?!?

Ai idei preconcepute, prea multe chiar, tu nu platesti statului darile pentru ca logica ta este gresita, degeaba incerci sa te convingi singur ca statul are ceva impotriva ta.

Cand vei admite faptul ca afacerea ta este prea mare pentru capacitatea ta financiara, atunci abia vei vedea ca se poate muci si legal in romania.

romanii care ies din tara si ridica in slavi tara adoptiva si pe cetatenii ei

Stii care e faza cea mai dureroasa? Ca, la nivel individual, suntem MULT peste multi dintre ei. Cultura generala, bun simt, nivel profesional, etc.

Uite, exemplu. Cineva isi face master in Anglia, in inginerie civila, amenajari si constructii hidrotehnice. Persoana respectiva are colegi din toata lumea. Pe langa romani, cel mai bine pregatiti sunt rusii si chinezii. Restul, greci, indieni, portughezi, englezi, francezi, etc. sunt vai de capul lor. Habar n-au nu de autocad, ci cum sa scoata de sub radical. Intelegi? Sa nu stii sa scoti de sub radical, la nivelul de masterat in inginerie. Da-o-n PLM. Sa nu stii sa rezolvi o problema de logica, de genul 2 numere adunate fac 70, iar unul dintre numere e cu 10 mai mare decat celalalt.

si ne mai intrebam de ce nu merge nimic in tara asta... 

penibil esti tu. nu a dat nimeni nicio comanda de oglinzi furate. vorbesc de situatia in care cineva iti da niste oglinzi, pe care sustine ca le-a luat de la dezmembrari. bati campii

in primul rand, tu habar nu ai cu ce ma ocup; cu siguranta mi-am luat casa si masina din salariul de bugetar; in al doilea rand, tine de bun simt sa nu faci publice informatii de genul asta... 

Radem, glumim, dar tinem mingea in careu, da? :)

Ai idei preconcepute, prea multe chiar, tu nu platesti statului darile pentru ca logica ta este gresita, degeaba incerci sa te convingi singur ca statul are ceva impotriva ta.

Cand vei admite faptul ca afacerea ta este prea mare pentru capacitatea ta financiara, atunci abia vei vedea ca se poate muci si legal in romania.

@deedee, ne racim gura degeaba. iarta-l

Poate ca ar fi util sa facem un alt topic despre  cum se poate face o mica afacere in Romania.

Si tu, Monique, ai ramas datoare cu un topic.

Pai fertilizeaza-le, ce mai astepti? :)

Mentalitatea formata in 50 de ani nu poate fi schimbata instant, deci nu-i nici o scuza.

Iar Dy2, daca tie iti este atat de bine ca intreprinzator in Romania, de ce lucrezi in Italia? Iti place mancarea de acolo, sau care-i faza?

1. ce ai zis tu cu schimbatul mentalitatii fix asta e si nimic mai mult: o scuza. A, pai PLM, am fost indobitociti 50 de ani. Nu sunt suficienti alti 25 sa trecem mai departe. Dar cati?

2. Am un amic (sic!) care o ducea bine spre foarte bine in Romania. Dar a ales sa emigreze din toate celelalte motive care nu sunt financiare. 

platiti va darile.la stat ca va bate dumnezeu daca nu...

eu nu inteleg de unde naivitatea asta de a ccrede ca iti ajuti semenii daca iti platesti taxele, oricat de aberante ar fi ele, in conditiile in care suntem martori de zeci de ani la o mare japca din banii publici, ai contribuabililor. adica nu e.prost ala care cere e ala.care da...gen. metaforic.

si ca pf si ca pj, cand dai o taxa...bai nene o dai ptr ceva, nimic nu e moca. ptr ce dracu? ca sa faca bechtelul miliarde? ca sa ti o sugi la pensie dupa ce ai cotizat o viata intreaga? ca sa mergi la spital cu dezinfectantul dupa tine?

asta cu sa fi legal doar ptr a te putea privi in oglinda fara grimase e noaptea mintii. da l n plm de stat ca e un sac fara fund. cu toti bulangii la butoane, las ca platesc prostii ca oricun n au incotro.

ma viua nu va vine.sa.aruncati cu milotoave? atat de mare e ura. asta e deja, ura din toti rinichii

• Upvote 3

Sincer, si eu recomand tuturor care au posibilitatea sa plece, sa o faca. Ca o sa le para rau daca nu o fac.

Suntem tratati extrem de prost de guvernanti, suntem vazuti doar ca niste fraieri care existam doar pentru ca sa le fie bine lor, sa aiba ei ce fura.

Poate ca ar fi util sa facem un alt topic despre  cum se poate face o mica afacere in Romania.

Si tu, Monique, ai ramas datoare cu un topic.

Ma ostracizeaza membrii forumului. Cu doi "i" 

O sa-l deschid... dar momentan nu stiu ce titlu sa-i dau 

Bre dydoi, te rog n-o intelege ca pe o sageata cu adresa, dar nu mai pot cu romanii care ies din tara si ridica in slavi tara adoptiva si pe cetatenii ei, ba mai mult, tin mortis sa le explice strainilor ce de rahat e Romania. M-am plimbat destul prin lume ca sa va spun ca printre cei mai nesimtiti europeni sunt fix italienii si francezii. Nu stiu unde vi s-a servit voua cu zambetul pe buze. Eu in Italia m-am simtit ca ultimul om cand ne-a fost servit micul dejun efectiv in sila, la un hotel de 4 stele. Hai va rog sa ramanem cu picioarele pe pamant. Sunt si cazuri bune si rele. Nu italienii au inventat civilizatia si in nici un caz nu sunt in masura sa ne dea lectii. Cum nici grecii sau spaniolii nu ne pot invata cum se munceste din greu.

ZyZ, am mai auzit si la altii ceea ce spui tu, dar eu nu sunt in italia.

Sunt pe o insula de lux, insula pe care se perinda fel si fel de oameni(in general cu bani).

Daca iti serveste acea cafea plictisit/a, a doaua zi acea angajata nu mai lucreaza acolo.(la modul serios).

Apoi, nu ridica nimeni in slavi aceasta tara, imi expun punctele mele de vedere, afectiv ma lovesc cu ele zi de zi aici, faptul ca ai alte idei despre italieni este dreptul tau.

Nu imi place sa ma tot repet dar iti scriu si tie, sper sa intelegi.

Aici pe insula fac exact ceea ce faceam si in Romania, exact la aceeasi firma a familiei lucrez.

Pentru mine, pe plan financiar, nu s-a schimbat nimic in rau sau bine.

Trebuie sa stau mai mult aici, pentru ca este parte a mucii depuse in romania, aici finalizez produsul si il vand.

Faptul ca am stat mai mult decat trebuia, m-a convins sa raman, punct.

Stiu ca ai idei preconcepute despre userul meu, stiu ca toate postarile userilor, sunt luate la modul personal de catre tine, dar in cazul meu te inseli.

Nu sunt muritor de foame in Romania, nu am ajuns pe insula pentru a face bani, etc.

Si da, imi place o mare parte din mancarea de aici, mai ales pesticidele, care sunt proaspete, le iau direct din crescatorii, fara E-uri si alte rahaturi si da, la ciorbe mai pun vegeta(salut blue).

Hai ca deja deviem de la subiectul topiculiui si nu are rost.

Nu am nimic personal cu persoana ta Bogdane, ci cu ideile tale preconcepute.

ps. nici filme nu fur cobor de pe net (inca), nu este rds aici :D