Jump to content
Sign in to follow this  
F&F

Gramatica limbii romane - Odihneasca-se in pace!

Recommended Posts

pe principiul, nu o luati ca pe o ofensa cand cineva incearca sa va corecteze anumite greseli de exprimare, facute din neatentie, nu din necunoastere.

Te referi la gramatica limbii romane, sau la cea a limbii engleze?  B)

Sa facem inaugurarea :)

Si da, imi place o mare parte din mancarea de aici, mai ales pesticidele, care sunt proaspete, le iau direct din crescatorii, fara E-uri si alte rahaturi si da, la ciorbe mai pun vegeta(salut blue).

Eu prefer pesticidele un pic mai maturate :). De la cele proaspete ma stric la stomac.

PESTICÍD, pesticide, s. n. Substanță chimică cu toxicitate mare folosită în agricultură pentru distrugerea dăunătorilor. ◊ (Adjectival) Substanță pesticidă. – Din fr. pesticide.

@zyz

titlu: "gramatica limbii romane". Ai dreptate, ma refer la cea engleza. 

+1

@paul

dy2 e un maestru al derapajului controlat.

Edited by Rares_CJ

Sti tu sigur ca din neatentie? Maiiii...europeanule :))) decat doi-trei membrii au facut greseli gramaticale. Restul iam vazut eu ca citesc si scriu bine. Aia 2-3 sigur trebuie sa invete. Mai mam luat si eo de iei

Sti tu sigur ca din neatentie? Maiiii...europeanule :))) decat doi-trei membrii au facut greseli gramaticale. Restul iam vazut eu ca citesc si scriu bine. Aia 2-3 sigur trebuie sa invete. Mai mam luat si eo de iei

:P

Edited by ifx

@zyz

titlu: "gramatica limbii romane". Ai dreptate, ma refer la cea engleza. 

+1

@paul

dy2 e un maestru al derapajului controlat.

Nu-ti sta bine arogant. Si sigur ai percutat ca faceam trimitere la semnatura ta  ;)

bine zyz, in cazul asta:

Se da fraza:

“Daca barbatul ar sti  valoarea pe care o are femeia ar merge in patru labe.â€

Lipseste o virgula. Unde e locul ei?

PS> Cineva, stim noi cine, ar pune cel putin 4 virgule in fraza de mai sus.

Edited by Rares_CJ

:P

Ifx, sharap! 4! Stai jos, puisorule! Si sa nu-mi zici Isoscel! :D

bine zyz, in cazul asta:

Se da fraza:

“Daca barbatul ar sti valoarea pe care o are femeia ar merge in patru labe.â€

Si totul se-nvarte in jurul femeilor...we dumb!

Ma, in teorie io ar trebui sa va rup la gramatica, fonetica, ortografie, ortodoxie si ce mama naibii o mai. Ortoepie.

Dar am uitat, omu e facut sa uite, nu o data m-am blocat intr-un c...t de cratima ori acord

Se-ntampla.

Da' pe adtia cu iiiiiii i-as beli ma, i-as arunca in smoala incinsa

Plm, si tableta ma tradeaza

Asa de semidoct is

Mda, si eu mancam gramatica pe paine, acum multi ani. Examenul de admitere la faculta a fost din gramatica si, restul de 50%, media de la bac. A, si sa ma laud: nu am facut tenis de performanta, in schimb am intrat la facultate al 4lea, din vreo 12 persoane pe un loc.

Am inceput cu ore de gramatica in particular de la inceputul clasei a 11a. 

“Daca barbatul ar sti  valoarea pe care o are femeia ar merge in patru labe.â€

Intre labe ? A, si sti se scrie cu 3 "i"

Ma ostracizeaza membrii forumului. Cu doi "i"

Am auzit de multe ori ca nu ar fi corect sa spui doi de i, ci corect ar fi doi i.

Ceea ce nu este adevarat :)

asa e. cu doi i. nu (mai) stiu de ce.

la fel cum e corect sa zici clasa intai, nu intaia.

Pai nu prea e asa.

Scrisesem la un moment dat un post pe tema asta, dar dincolo. Acum o sa dau doar un citat din Pruteanu :)

Tocmai voiam să dezvolt o abisală speculaţie lingvistico-politică (relaţia dintre pleonasm şi cota dolarului), cînd am fost întrebat de ce spun eu "doi de 3" sau "doi de s", fiindcă n-ar fi corect, că doar nu spunem doi de cai sau doi de boi. Am mormăit un “hm” foarte nietzscheano-hyperionic undeva în beciurile sinelui meu şi am răspuns precum urmează.

Dacă lăsăm deoparte adevărul cinic că vorbirea ne-a fost dată ca să ne ascundem mai bine gîndurile, trebuie să admitem că rostul limbii e să ne ajute a ne înţelege reciproc. Corectitudinea care nu aduce claritate nu face doi bani.

Dacă mai există cărţi care recomandă să spunem: "În sesiunea asta am luat doi trei", cărţile cu pricina greşesc în acest punct şi nu vă sfătuiesc să le ascultaţi.

Chestiunea a fost tratată şi de Al. Graur într-un articol publicat într-un număr al ziarului Adevărul din 1937 şi republicat în culegerea Puţină gramatică, volumul 2.

Iată punctul meu de vedere şi "pe ce mă bazez", cum ar zice un personaj de-al lui Marin Preda. Propoziţii de genul "Studentul a luat 2 cinci şi 3 opt", cred că veţi fi de acord că sunt eminamente neclare, başca faptul că nici nu pot fi scrise cu cifre (2 lînga 5 s-ar citi 25). Cifrele şi literele luate în sine sunt prea puţin substanţiale ca să le putem simţi ca pe nişte entităţi care primesc normal numeralul: doi cai, două supersonice etc. Păi, pot eu să spun că dolarul se exprimă acum în lei prin 2-7 şi 2-0? Parc-ar fi rezultatul unui meci! E nevoie de un element ajutător, care este prepoziţia de, venind în fond din expresia "de-alde". Dar cum "a luat 2 de-alde 3" ar fi prea mult, e suficient "a luat doi de 3".

Rostim 2-3, 2-5 atunci cînd, de pildă, dictăm o listă cu zecimale şi facem economie de efort, ca să nu repetăm de zeci de ori 2 virgulă 3 etc.

La fel e situaţia în privinţa literelor, luate în sine, ca simboluri ale sunetelor. E corect să spunem că Vasile Aaron se scrie "cu 2 de a", Costache Facca, "cu 2 de c", copii "cu 2 de i", pentru a evita aspectul tulbure, de formulă matematică, al exprimării 2a, 2c, 2i.

Spunem 2a, 2c în situaţii precum următoarele: cînd e vorba de un număr de casă (“eu stau la 11, el la 11a”), cînd e vorba de denumirea unui paragraf (“mai jos, la 3a, este dată rezolvarea problemei”) sau, în fine, în limbajul matematic (“2a+3i=x”).

În schimb, cînd literele sau cifrele denumesc NU simboluri abstracte ale sunetelor, ci obiecte, desene sau fenomene din afara vorbirii, ele pot fi tratate ca nişte substantive, ca în următoarele exemple: “viorile au de-o parte şi de alta a corzilor două F-uri”, “el are două M-uri de conducere”, “pe rochia ei erau desenate nişte S-uri”, “aici am să pun două T-uri ca să-mi susţină partea asta” şamd. La fel se întîmplă, ziceam, cu unele cifre, de ex.: “a făcut pe gheaţă vreo 10 opturi” (şi NU “zece de 8”).

avand in vedere faptul ca "i" poate fi numarat, am putea spune ca se comporta ca un substantiv.

Asadar, cand numeri substantive, ca sa le afli genul de exemplu, numeri "un baiat, doi baieti", "o fata, doua fete", "un sant, doua santuri", niciodata nu o sa zici "un baiat, doi de baieti", ceva de genul. Asadar, de aici eu as zice ca e corect "un i, doi i".

Paul, imi pare sincer rau pentru lectia de gramatica foarte folositoare de altfel. Trebuie sa recunosc totusi ca sunt intr-atat de incins de topicul celalalt, incat e peste capacitatea mea de asimilare ultimul tau post. "Mark as unread".

"In sesiunea asta am luat doi trei"

...

Edited by MAS

Paul, cand ai cu cineva o discutie despre cum sa scrie corect un cuvant si cu cati i, nu mai poti face trimiterea spre matematica de care se pomeneste in postarea ta, respectiv asocierea cu un termen matematic 2i. Este clar ca discutia e despre altceva. 

Asadar, daca tu mi-ai spune ca se scrie cu 2 i nu ar provoca nicio confuzie in capul meu, astfel incat, prin lipsa lui "de", sa nu inteleg la ce te referi.

"ÃŽn sesiunea asta am luat doi trei"

Si ai plecat cu ei?

pe principiul, nu o luati ca pe o ofensa cand cineva incearca sa va corecteze anumite greseli de exprimare, facute din neatentie, nu din necunoastere.

luati-o ca pe aroganta :D 

Mda, si eu mancam gramatica pe paine, acum multi ani. Examenul de admitere la faculta a fost din gramatica si, restul de 50%, media de la bac. A, si sa ma laud: nu am facut tenis de performanta, in schimb am intrat la facultate al 4lea, din vreo 12 persoane pe un loc.

Am inceput cu ore de gramatica in particular de la inceputul clasei a 11a. 

Si ca sa ma laud, dupa ce ca am facut sport de performanta, stiu si 2 limbi straine la perfectie. :lol:

Iti mai dau material doar.