Jump to content
Sign in to follow this  
F&F

Gramatica limbii romane - Odihneasca-se in pace!

Recommended Posts

@Paul: hai ca mi-ai dat subiect de gandire; nu cred ca putem merge pe analogie; corect e "doi cai", dar "douazeci de cai". ma interesez

@Similea: fa o pirueta 

Bogdan

nu.

cefi

fiindca e PREnume, asadar sta inaintea numelui. 

In romana nu e asa.

De exemplu, la scoala tu iti semnai lucrarea cu prenumele inaintea numelui de familie?

Dar daca tot ai deschis subiectul, stii de ce multe nume romanesti se termina in -escu?

Edited by Bogdan

nu mai stiu. Probabil nu. Dar acum, cand imi scriu numele undeva (nu, nu pe gard!), imi scriu prenumele si apoi numele.

In romana nu e asa.

pai cum sa nu fie asa? cuvantul "prenume" nu ti se pare ca e in romana? si atunci, daca e PREnume, nu e normal si logic ca e inainte de altceva, gen nume?!

Daca mergem pe ideea latinitatii limbii romane, atunci:

prenume n. 1. nume, care, la Romani, preceda numele de familie: Cezar purta prenumele de Caius; 2. azi, nume de botez. 
Sursa: È˜Äƒineanu, ed. a VI-a (1929) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greÈ™eală | Permalink

prenúme n., pl. tot aÈ™a (lat. praenomen. V. pronume). Nume care se punea înaintea numeluÄ­ de familie la RomanÄ­, ca Marcus(Tullius Cicero) orÄ­ Caius (Julius Caesar).

Edited by Rares_CJ

Ideea e urmatoarea. In mod normal si logic, prenumele e primul si apoi urmeaza numele. 

Insa s-a obisnuit invers, mai ales in acte, liste si alte lucruri de genul asta pentru ca ordonarea alfabetica e in functie de nume, nu de prenume.

Deci ordinea oficiala nu e cea logica.

Edited by Bogdan

Rares, numele si prenumele nu pot forma o fraza. Formulele de adresare/recomandare tin de bune maniere/etichete/bon ton, cum vrei sa-i spui.

A, te refereai la peșticide? :)

Postul acela a fost doar un pretext de a posta ceva aici :)

Avand in vedere ca l-am mai folosit termenul, stiam si motivul pentru care l-ai dat exemplu.

Apoi, citeste-mi dincolo postarile de la inceputuri si compara-le cu cele recente, o sa vezi diferente, asta ca raspuns la ce zicea bogdan referitor la inutilitatea unui astfel de topic.

Ba mai mult, adu-ti aminte cat am insistat sa schimbati formularea acelui regulament de dincolo, formulat gresit gramatical cap-coada.

Si da, fac greseli gramaticale, dar consider ca scriu cat de cat lizibil. Altii nici macar atat nu pot, ca sa-l citez pe Simi lea.

Te rog explica-mi atunci de ce corect in mediul legal este Nume/Prenume.

Aici la macaronari este asa cum zice raresh, nome/cognome, prenume/nume.

Te rog explica-mi atunci de ce corect in mediul legal este Nume/Prenume.

Lol

Mai zi o data. Cum este in domeniul ala?

Rares e de-o incapatanare rara.

Mi-e un pic defocalizat monitorul si nu vad clar scrisul. Cui apartine acest post?

• Upvote 2

Hai sa raspund tot io: corect îi cum te striga grefiera sau cum a completat formularu' nenea militianu

Nu exista reguli

• Upvote 1

Mi-e un pic defocalizat monitorul si nu vad clar scrisul. Cui apartine acest post?

Pai tocmai d-aia recunosc incapatanarea. :lol:

zyz

probabil din motivul pe care l-a zis Bogdan. E mult mai usor sa faci ordinarea persoanelor pe liste dupa numele de familie, cu toate ca, din puctul meu de vedere, ar fi acelasi lucru daca s-ar face dupa prenume.

Mergi la vot, da? Te cauta pe lista dupa numele de familie, dar la fel de usor ar fi sa te caute dupa prenume. Dupa exemplul de mai sus, e totuna ca te cauta la A, de Adrian, sau la P, de la Paunescu.

Usurinta in folosirea numelui de familie primul e, poate, data de faptul ca ii gasesti pe toti la aceeasi litera, respectiv P, Paunescu Adrian, Paunescu Monica si Paunescu Adrian Jr.

Aici la macaronari este asa cum zice raresh, nome/cognome, prenume/nume.

Cum ziceam mai sus, asa e si in engleza. De aia ii zice first name la prenume, ca sa fie primul. Asadar, atat in romana, cat si in engleza, italiana si probabil si alte limbi, e corect prenume + nume.

Oricum, dpmdv, nu exista niciun dubiu despre ordinea corecta a numelui complet al unei persoane.

Pai nu e la fel de usor.

Gandeste-te ca un prenume e mult mai comun decat un nume.

Sa zicem ca ii ordonezi dupa prenume. Poti avea zeci de oameni cu prenumele Alexandru. Dar daca ii iei dupa nume, sa zicem ca e vorba de Iancu Alexandru.

Te uiti la I, gasesti Iancu si probabil ai 3-4 Iancu din care-l alegi pe Iancu Alexandru. Mult mai usor. Mai ales ca practicile astea sunt dintr-o perioada cand nu exista calculator si totul se facea pe hartie.

A, inca ceva si am incheiat subiectul.

In cazul in care ai 2 prenume, si te cheama Adrian Ion Paunescu, unde Adrian e prenume, Ion e al doilea prenume si Paunescu e numele de familie, In engleza ordinea corecta este Adrian (first name) Ion (middle name) Paunescu (name / family name / surname).

Uite ceva interesant. Sa nu crezi ca apelez la Wiki ca la un fel de autoritate suprema in vreun domeniu, dar tineam minte ca prenume = name, iar nume de familie = surname, caz in care devenea irelevant argumentul cum ca first name este intotdeauna inainte last name. E interesant articolul, totusi. Simi, din ce stiu eu (si evident, e posibil sa ma insel) in orice inseamna autoritate, se foloseste formula nume/prenume.

Pai nu e la fel de usor.

Gandeste-te ca un prenume e mult mai comun decat un nume.

Sa zicem ca ii ordonezi dupa prenume. Poti avea zeci de oameni cu prenumele Alexandru. Dar daca ii iei dupa nume, sa zicem ca e vorba de Iancu Alexandru.

Te uiti la I, gasesti Iancu si probabil ai 3-4 Iancu din care-l alegi pe Iancu Alexandru. Mult mai usor. Mai ales ca practicile astea sunt dintr-o perioada cand nu exista calculator si totul se facea pe hartie.

Ai dreptate, dar si asa, la italieni te gaseste mult mai iute dupa pronume/nume, probabil ca si algoritmul este diferit de cel de la noi.

Personal, am avut ceva probleme pana m-am obisnuit cu faza asta.