Jump to content
Sign in to follow this  
Pole

Istorie, razboaie si doctrine

Recommended Posts

Bogdane eu cand am spus cercuri selecte nu m-am referit evident la vile in Primaverii, Ferrari si restaurante unde lasi 500 euro la o masa...alea sunt din alte filme :)

Nu vorbesc nici de cei care au pus si ei mana pe cateva zeci de mii de euro vanzand un teren si isi dau aere de mari bogatani, urmand sa dea faliment mai devreme sau mai tarziu pentru ca sunt prosti si nu stiu ce sa faca cu ei.

Ma refer la tanarul obisnuit, cu ceva studii superioare si pe care il duce capul cat de cat, care lucreaza program normal nu de dimineata pana noaptea ca bezmeticul. Salariile acestora incep de pe la 1000 euro/luna si ajung destul de lejer la 2000, cu o medie sa zicem pe undeva la 1300-1500.

La nivelul asta de salariu ajunge in general un tanar doar dupa ceva ani buni de munca, deci ar fi corect sa tragem concluzia ca abia dupa 28-30 ani ajungi sa faci banii astia (exclud combinatiile si furaciunile). La varsta asta e deasemenea normal sa ai o prietena/sotie, deci ajungem la un venit pe "familie" de 2500-3000 euro/luna. Asta daca alegi sa ai o femeie langa tine, nu o sugativa :)

Pai sincer, iti permiti nu multe, ci foarte multe in Bucuresti cu banii astia. Majoritatea prietenilor mei sunt in zona asta si nu o duc rau deloc: casa, masina, vacante, restaurante, cluburi, etc.

Probabil ca aia care fac 5000 euro/luna au prieteni si cunoscuti tot pe la nivelul ala si considera cu totul altele "cercurile selecte".

In general insa, atat in Romania cat si in vest, este destul de dificil sa faci 5000 euro/luna dintr-un salariu muncit pe bune, la varsta asta.

Am ocazia sa fac o comparatie intre civilizatia din Germania si cea din Japonia. In Germania oamenii sunt civilizati fortat, de frica, altfel devin niste animale. In Japonia pur si simplu se poarta frumos, sunt buni intre ei, tin orasul curat, se ingrijesc, sunt mega respectuosi si corecti. Au o cultura extraordinara si sunt foarte prietenosi.

din ce am observat si a mai reiesit din posturile tale deduc ca ai stat mai mult in orase mari din DE, prin munchen parca.. Sa ma corectezi daca gresesc 

Eu am stat mai mult pe la tara, in orase mari gen koln, Munchen etc mergeam mai mult ocazional, gen cu ceva treaba scurt sau la o betie de week-end/sa casc si eu ochii.

si revin la distincita dintre orase mari vs comunitati mai mici. 

Cel putin in orase mici, cum e trier (are vreo 90 k locuitori) sau sate cum era ala in care stateam eu lumea era mai ok, amabila la modul sincer. 

Bine totul se desfasura la pas, era timp de asa ceva.. :) 

Probabil ca in orasele mari, e un fenomen omniprezent indiferent de tara, anonimitatea care iti mai erodeaza din constrangeri.. ca pe net.. sunt toti lei online, dar cand ii scoti de pe facebook sau forum.. se schimba treaba.. :) 

La fel si si in orase mari, gen poti sa ii dai o flecma unuia  pe trecerea de pietoni ca stii ca nu te mai intalnesti cu el ever... :) 

Bogdane eu cand am spus cercuri selecte nu m-am referit evident la vile in Primaverii, Ferrari si restaurante unde lasi 500 euro la o masa...alea sunt din alte filme :)

Nu vorbesc nici de cei care au pus si ei mana pe cateva zeci de mii de euro vanzand un teren si isi dau aere de mari bogatani, urmand sa dea faliment mai devreme sau mai tarziu pentru ca sunt prosti si nu stiu ce sa faca cu ei.

Nici eu.

Aia sunt parveniti, nu sunt parte din "cercuri selecte".

Ma refer la tanarul obisnuit, cu ceva studii superioare si pe care il duce capul cat de cat, care lucreaza program normal nu de dimineata pana noaptea ca bezmeticul. Salariile acestora incep de pe la 1000 euro/luna si ajung destul de lejer la 2000, cu o medie sa zicem pe undeva la 1300-1500.

Eu cred ca exagerezi. Tanarul obisnuit daca ajunge sa aiba 3000 lei lunar, e foarte bine.

Si sa lucrezi program normal si sa ai de la 1000 euro la 2000 euro pe luna e foarte putin probabil.

Salariul unuia cu studii superioare incepe de la 1500 lei.

La nivelul asta de salariu ajunge in general un tanar doar dupa ceva ani buni de munca, deci ar fi corect sa tragem concluzia ca abia dupa 28-30 ani ajungi sa faci banii astia (exclud combinatiile si furaciunile). La varsta asta e deasemenea normal sa ai o prietena/sotie, deci ajungem la un venit pe "familie" de 2500-3000 euro/luna. Asta daca alegi sa ai o femeie langa tine, nu o sugativa :)

Asta iar e o chestie destul de aberanta, imi pare rau.

Femeia nu trebuie sa fie neaparat o curva daca face mai putini bani decat tine.

Cam greu sa gasesti o femeie ca lumea care sa si castige foarte bine.

Dupa mine, atata timp cat are un serviciu decent si castiga 1200-1500 lei, se pune ca femeie serioasa.

Ideea de baza e sa nu stea acasa pe banii tai ca un parazit. Asa ceva nu halesc.

Pai sincer, iti permiti nu multe, ci foarte multe in Bucuresti cu banii astia. Majoritatea prietenilor mei sunt in zona asta si nu o duc rau deloc: casa, masina, vacante, restaurante, cluburi, etc.

Ma rog, prefer sa nu continuam discutia. Edited by Bogdan

o buna parte din fostii mei colegi, sunt stabiliti prin Bucuresti cu tot felul de joburi care mai de care mai rasunatoare, salarii de mii si mii de euro (cel putin in inainte de criza, masini noi etc..) > prin 2009, din ce vorbeam cu ei, eu eram un fel de parlit, ca aveam salariu comparabil cel putin cu ei, traiam intr-o tara ceva mai scumpa, eram un fel de paduche flausat, ca si acum de altfel..

totusi cand ma intalneam cu ei fata in fata... hai sa mergem in week end nu stiu unde, dar stai ca nu prea am motorina,ca nu mi-au umplut cardul de combustibil de la servici,  nu mergem cu a ta, nu platesti , dai o cafea etc..

Uite am gasit casa in Austria cu 3 dormitoare 450 de euro o saptamna, toata casa,  la 2 km de 450 de km de partii de schi, dar nu platesti tu tot si iti dam noi banii apoi (rezervarea si plata se facea cu vreo 2luni inainte minim ), apoi cu o saptamana inainte se suceau, ca a murit pisica, ca s-a dezumflat roata  etc.. 

Eu nu mai cred  in povestile astea cu salarii de mii si mii de euro din Ro sub nici o forma.. 

• Upvote 1

Ma rog, prefer sa nu continuam discutia.

La naiba.

Îmi trăsesem deja scaunul mai aproape.

@DOMI: ai dreptate si eu am observat ca in oraselele mici oamenii sunt altfel, desi am stat preponderent in orase mari (München, Berlin, Köln).

Uite doar un exemplu de mentalitate diferita pe care l-am observat eu: in Germania statul a zis bai nene, vreti orase curate, luati de cotizati, noi facem locuri de munca, orasul e curat, dar cand aruncati pe jos pac amenda, toata lumea fericita nu? Pai nu, pentru ca neamtul de rand (fiind si destul de zgarcit in general) se revolta ca trebuie sa plateasca atat de mult, asa ca se comporta la limita cat sa nu fie ars mai rau sau cand nu este vazut, pentru ca oricum plateste pentru curatenie nu? Rotitele in schimb functioneaza si orasul aparent e curat in fiecare dimineata.

In Tokyo desi e un oras imens si supra-populat, iar ca sa gasesti un cos de gunoi pe strada dai cu tunul...totusi nu vezi mizerie cat in München, nici pe departe. Oamenii pur si simplu ii tin hartiile si gunoiul in geanta sau buzunar pana ajung acasa.

@Bogdan: eu iti spun de salariile astea pentru ca e nivelul prietenilor/colegilor mei din Bucuresti, sincer n-am facut nicio analiza pertinenta de piata. Putem de exemplu sa ne interesam exact care este salariul mediu al tinerilor cu varste cuprinse intre 28-35 ani din Bucuresti si apoi sa facem un calcul daca le ajung banii sa traiasca decent sau nu. Crezi ca gasim datele astea pe undeva, sa vorbim pe caz concret?

Ai zis corect, salariul unuia cu studii superioare incepe de la 1500 ron, dar asta imediat dupa ce termina facultatea...adica pe la 22-23 ani. Eu vorbesc de oameni cu minim 7-8 ani de experienta in munca.

N-am spus deloc ca e curva daca face mai putini bani ca tine, asta tu o spui :) Eu nu caracterizez femeia dupa cati bani face, dar nici nu as accepta vreodata langa mine un parazit care doar consuma si mai are si pretentii de clubbing si fitze pe banii mei. Ca idee, in gasca mea apropiata de prieteni, cam in 80% din cazuri femeia are salariu mai mare decat al barbatului ;)

Raspunde-mi te rog la 2 intrebari:

1. de ce crezi ca nu traiesti decent in Bucuresti cu 2500 euro lunar / cuplu, ce ti-ar lipsi?

2. care e salariul mediu din punctul tau de vedere al unui tanar in jurul a 30 ani din Bucuresti, cu studii superioare?

@DOMI: la ultimul tau post, cred ca am raspuns eu intr-o postare anterioara...si daca au salarii mari, le place sa se planga si sa se victimizeze ceva de speriat.

@Rares: tineti aproape :))

Edited by mikken

Eu nu mai cred  in povestile astea cu salarii de mii si mii de euro din Ro sub nici o forma.. 

daca te uiti pe feisbuc toata lumea o duce bine, in viata reala, flausati

mai putin dan bilzerian, lol

Edited by umbrella

Hai, ma, ce dracu ? Avand in vedere ca probabil minim 80% din familiile din RO traiesc cu 20-25 de milioane pe luna, cum dracu sa nu traiesti ok cu 2500 euro ?

Sustin ce zice Mikken ca si salariat: cu vreo 2300 de euro anul asta am luat si masina (ok, pretul a fost mic iar ea are ceva ani, insa am luat ceva ce-mi place si ma bucura, nu am luat ceva de criza) am schimbat si casa (apartamentul il aveam dar era in paragina si a inghitit o gramada de bani ca sa fie "locuibil in" si inca mai necesita niste investitii, insa it's home si e calda si primitoare, am fost si in vacanta unde am "spart" cam 2000 si un pic di ieuro si am avut si nunta unor prieteni care o sa ne fie nasi cand ne-o veni si noua randul, deci dar consistent. Cu toate astea, nu am facut foamea si nici dezbracati nu am umblat. Ce-i drept... am restrans mersul la munte (aproape lunar), film, teatru si iesit-ul in oras la socializare in pub, insa nu ne-au iesit ochii de cat am strans cureaua. 

Pe Ciupa il inteleg: el gandeste din punctul de vedere al intreprinzatorului, si ca si intreprinzator sa faci 2000-2500 euro pe luna chiar este o mizerie - nu este destul ca sa te dezvolti, iar daca nu te dezvolti o iei inapoi...pe loc nu stai sa-ti pastrezi pozitia.

Ca si salariat, cu 2000-2500 eur/cuplu esti ok. Nu e viata usoara dar nici foarte grea. 

Ca si intreprinzator, cu 2000-2500 eur, esti deja spre faliment si ar fi mai bine sa te reorientezi foarte repede.

Ca si intreprinzator trebuie sa scoti minim 6000 ca sa ai de trai si sa pui de-o parte ca sa te dezvolti.

My two cents...

Edited by MAS

:blink: ?

Nu intelegi legatura cu rusii, americanii, razboiul, tiganii si internetul, mno? :P

Edited by MAS

singurul exemplu concret care il stiu de un tanar in bucuresti care se incadreza in ce ziceti voi e nepotul meu. 

Are acu 26 de ani. A terminat  automatica, sectie de telecomunicatii. Dupa ce a terminat a stat somer aproape un an, bine era si la master dar isi cauta de munca . dupa un an aproape  gasit ceva la o firma italiana care presta servicii pentru comanii mari gen vodafone orange prin toata europa. A stat mult nu din cauza ca nu gasea nimic sau ca ofertele de salariu erau prea mici, ci ca vroia sa munceasca in domeniu. Familia la incurajat si la ajutat cum a putut, ca am vazut destui ingineri care fac pe comis voiajorii, nimic rau in asta, dar greu mai poti schimba macazul inapoi la inginerie daca primi tai ani pe cv sunt in vanzari. 

dupa vreun an, munca in in ture, si cu ore suplimentare avea vreo 4200 de roni net.. dupa inca un an l-au mai avansat gen, tot 4200 dar program fix de 8 h/5 zile pe saptamna  nu ture de 12/24 si fara ore suplimentare tot la acelasi venit era, intre timp a terminat si masterul. 

Relativ recent a prins un job la Huawei si acum ridica vreo 5200, dar oricum e departe rau de cat castiga un inginer pe afara, asa ca a inceput sa caute de munca si in Vest. LA anii si experienta care o are deja pleca de la 3-4k minim pe afara, vorbesc aici numai de castiguri nete. 

Asta e caz concret de tanar care il stiu eu si bag mana in foc, de altii nu stiu nimic. 

L.E. 

In romania am stat somer un an de zile, in tulcea, pe somaj de la locul de munca anterior, boier boier gen 1800 de euro pe luna , ma repet  in Tulcea. 

Am apartament acolo, nu platesc chirie, oras cu costuri medii sa spunem, nu e nici ieftin nici scump, nu sunt genul de mers in cluburi etc.. totusi cheltuielile mele lunare sa traiesc fix la acelasi nivel ca in De erau de 1000 pe luna, adica ca in Germania, un mai aveam bineinteles si chiria.. mare fata de Romania oricum. 

Vorbesc de cheltuielile fixe, nu de rate , chirie, leasing .. plm intretinere, mancare, tigari, benzina, o bere in oras pe terasa la 3 roni halba... dinastea..

Edited by DOMI

MAS, cand vorbesti de intreprinzatori, probabil te referi la venit...nu la profit, corect? Pentru o firma venitul este complet irelevant, daca nu este pus in relatie cu cheltuielile aferente.

Ca intreprinzator mic, cum e Bogdan sa spunem cu service-ul, daca are incasari de 2500 euro pe luna si cheltuieli de 2000, atunci el are practic "salariul lunar" 500 euro ceea ce este extrem de putin pentru cat efort si timp se investesc.

Daca e vorba de profitul lui net, mi se pare excelent.

Ma refer la profit... Din profit isi scade si el costurile lui si ale familiei lui si ce ramane pleaca la investit. Daca are profit de 2500 euro, 1000 ii da pe trai si ramane cu 1500. Daca se strica vreun echipament sau mai rau strica el ceva la o masina, acei 1500 de euro pot acoperi pagubele, insa nu mai are marja de crestere.

Ma refer la profit... Din profit isi scade si el costurile lui si ale familiei lui si ce ramane pleaca la investit. Daca are profit de 2500 euro, 1000 ii da pe trai si ramane cu 1500. Daca se strica vreun echipament sau mai rau strica el ceva la o masina, acei 1500 de euro pot acoperi pagubele, insa nu mai are marja de crestere.

stiu ca exista asigurare de malpraxis

Similea are vreo 4...
  • Upvote 2

cam greu sa cresti mult fara finatare.. gen ca dupa 2-3 ani mai maresti spatiul si mai angajezi 2 baieti, e posibil, dar sa treci la alt nivel fara finantare mi se pare imposibil, dar probabil Bogdan cred ca stie mai bine decat unul ca noi de pe margine.. :) 

Corect... dar pentru un service mic??? 

Costul e maricel. Se justifica atunci cand ai afacerea mai mare: minim 5-6 rampe, electrica/electronica, programare,  atelier de tinichigerie/vopsitorie, etc

Similea are vreo 4...

Similea e prevazator. Stie ca va veni momentul marelui PROCES

Hahahahahha

Similea v-a adus exact unde a vrut... Sunteți mâncați!

La naiba.

Îmi trăsesem deja scaunul mai aproape.

voiai sa te uiti mai bine, nu?

Hahahahahha

Similea v-a adus exact unde a vrut... Sunteți mâncați!

e vegetarian

Bai Similea, ai slăbit sau ce-i cu tine? Nu erai așa botanist acum câteva luni..

Edited by RareÈ™